ARB şi Poliţia Română se unesc pentru prevenirea infracţionalităţii în domeniul bancar

Experţii din bănci şi Poliţie vor forma un grup comun de lucru pentru combaterea infracţionalităţii în domeniul bancar, organism care va prezenta şi propuneri de modificare şi completare a legislaţiei în vigoare, potrivit unei înţelegeri între ARB şi Inspectoratul General al Poliţiei Române.

51 afișări
Imaginea articolului ARB şi Poliţia Română se unesc pentru prevenirea infracţionalităţii în domeniul bancar

ARB şi Poliţia Română se unesc pentru prevenirea infracţionalităţii în domeniul bancar (Imagine din arhivă; Mircea Roşca/Mediafax Foto)

Reprezentanţii Poliţiei Române şi comunitatea bancară din România s-au întâlnit, joi, în cadrul unui seminar găzduit de Banca Naţională a României, pentru a stabili obiectivele colaborării viitoare în scopul prevenirii şi descurajării infracţionalităţii îndreptate împotriva instituţiilor financiar bancare din România.

"Iniţiativa răspunde dorinţei părţilor de aliniere la reglementările şi practicile în materie ale Uniunii Europene. În acest scop, părţile au convenit asupra constituirii unui grup de lucru comun, la nivel de experţi, în cadrul căruia vor colabora pentru identificarea celor mai adecvate soluţii tehnice şi logistice în domeniu. Grupul de lucru va face, de asemenea, propuneri pentru modificarea şi completarea legislaţiei în vigoare", se arată într-un comunicat al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

La seminar au participat reprezentanţi ai conducerii executive a Băncii Naţionale a României, ai Inspectoratului General al Poliţiei Române, ai Asociaţiei Române a Băncilor, precum şi conducători ai băncilor comerciale şi membri ai comisiei de securitate bancară din cadrul ARB.

În ultimii ani cazurile de jafuri asupra unităţilor bancare, caselor valutare şi de amanet sau maşinilor de transport valori s-au înmulţit semnificativ. Cel mai recent caz a avut loc, în 18 ianuarie, la o filială Bancpost din Galaţi când un bărbat mascat a pătruns în sediul băncii, a ameninţat casierele cu un pistol, după care a deschis seiful şi a furat 7.762 de lei şi 2.200 de euro. Până în prezent, autorul jafului nu a fost prins.

Pe parcursul anului 2009, cel puţin un jaf a avut loc în fiecare lună, la case de schimb valutar şi de amanet sau la sucursale ale unor bănci. În multe dintre cazuri atacatorii nu au fost încă prinşi.

De altfel, în urma jafurilor produse în primele luni ale anului 2009, ministrul Internelor de la acea vreme, Dan Nica, a decis intensificarea controalelor la bănci, la case de schimb valutar, precum şi la puncte de lucru ale acestora, fiind verificat modul de asigurare a pazei. Poliţia Română anunţa în primăvara anului trecut că multe din casele de schimb valutar din ţară şi punctele de lucru ale acestora efectuează transportul de valori fără a avea planul de pază avizat de poliţie, iar unele nu au ghişeele prevăzute cu geam antiglonţ şi sertar de transfer valori, pentru asigurarea protecţiei operatorilor.

Ultimul jaf din 2009 a avut loc în 30 decembrie, la o sucursală din Timişoara a Băncii Române de Dezvoltare, doi bărbaţi înarmaţi furând suma de 70.000 de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici