AREE: Guvernul nu a aprobat încă legea energiei regenerabile pentru că se teme de scumpirea energiei

Guvernul nu a aprobat încă legea care acordă ajutor de stat prin certificate verzi energiilor regenerabile, deoarece se teme de impactul prea mare în factura la electricitate, a declarat marţi Ionel David, public affairs consultant al Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană (AREE).

288 afișări
Imaginea articolului AREE: Guvernul nu a aprobat încă legea energiei regenerabile pentru că se teme de scumpirea energiei

AREE: Guvernul nu a aprobat încă legea energiei regenerabile pentru că se teme de scumpirea energiei (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"Această lege va fi discutată în coaliţia de guvernare, există temeri la nivel politic că impactul în preţ va fi de 8%. AREE estimează că impactul va fi de doar 4,76%. Am trimis aceste calcule şi premierului şi ministrului Economiei", a afirmat David într-un seminar cu tema energiei.

Potrivit calculelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), consumatorii de electricitate din România vor plăti 10 miliarde de euro în plus la facturi până în anul 2020, pentru sprijinirea investiţiilor în energii regenerabile.

ANRE estima în august, după primirea avizului de la CE, că legea va fi aplicabilă în septembrie, lucru care însă nu s-a întâmplat. De asemenea, ANRE apreciază că preţul energiei electrice achitat de consumatori ar putea creşte anul viitor cu 10%, ca urmare a aplicării legii.

Legislaţia sprijină proiectele în energii regenerabile prin sistemul certificatelor verzi, care permite investitorilor recuperarea investiţiilor. Certificatele verzi sunt acordate pentru energia electrică produsă din surse regenerabile şi livrate consumatorilor.

Astfel, un investitor obţine bani atât din vânzarea energiei, cât şi din certificatele verzi pe care le tranzacţionează pe piaţă, întrucât furnizorii de electricitate sunt obligaţi să le cumpere în cote anuale. Această schemă de sprijin a fost deja aprobată de Comisia Europeană.

Potrivit lui David, o capacitate instalată de 1.000 MW în centrale eoliene aduce la bugetele de stat şi locale 50 milioane de euro prin taxe, impozite.

"CEZ investeşte în Dobrogea peste un miliard de euro, mai mult ca Nokia la Jucu sau Ford la Craiova, dar nu produce ceva palpabil, vizibil", a mai spus David.

Schema de sprijin prin certificate verzi va fi aplicată în perioada 2011-2021. Cel mai mare impact va fi resimţit în 2016-2017, când consumatorii ar putea ajunge să plătească pentru energie cu până la 30% mai mult.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici