ARSC: 50% din satele din România pot deveni digitalizate până în 2030

161 afișări
Imaginea articolului ARSC: 50% din satele din România pot deveni digitalizate până în 2030

Bucureşti, 26 septembrie 2023 - România are potenţialul să ajungă una dintre cele mai digitalizate ţări din regiune, în condiţiile în care 50% din sate pot deveni inteligente până în 2030, potrivit estimărilor Asociaţiei Române pentru Smart City (ARSC). Rata de digitalizare depinde de mai mulţi factori, cum ar fi gradul de implicare a autorităţilor locale, accesul la finanţare şi gradul de adopţie a tehnologiei în zonele rurale, inclusiv dezvoltarea competenţelor digitale necesare.

Astfel, peste 140 de comune din România au în curs de implementare mai mult de 220 de iniţiative smart village, printre care şcoli cu sisteme de învăţământ la distanţă, primării digitalizate, transport public şi colectare a deşeurilor.

După ce primele proiecte destinate oraşelor inteligente (smart city) au apărut în 2016, tranziţia către comunităţile inteligente a cuprins mai multe zone din ţară. În prezent aceste proiecte sunt tot mai des întâlnite în mediul rural, în condiţiile în care conceptul de sate inteligente (smart village) a luat amploare în Europa în ultimii ani, iar România are un potenţial major. Progresele în infrastructura digitală şi creşterea accesului la tehnologie, cu aproape 7 din 10 gospodării din mediul rural conectate la internet, au contribuit la această evoluţie.

“Când vorbim despre sate inteligente exemplul care ne vine cel mai rapid în minte este Ciugud, însă desigur că există multe alte forme de smart village şi sunt sute de proiecte în derulare în mediul rural. România a început să se alinieze la această tendinţă europeană, dar mai este o cale lungă de parcurs şi va depinde de mai mulţi factori, precum: implicarea autorităţilor locale, accesul la finanţare, gradul de adopţie a tehnologiei în zonele rurale, inclusiv dezvoltarea competenţelor digitale minim necesare atât la nivelul personalului autorităţilor publice cât şi la nivelul societăţii - a celor care, în cele din urmă, fac parte din ‘comunităţile inteligente’. Cu eforturi susţinute şi investiţii adecvate, este posibil ca un procent semnificativ din comunele din România să devină inteligente până în 2030. Un obiectiv realist ar putea fi de 50% din comunele ţării, ţinând cont că în acest moment sunt mai mult de 220 de iniţiative în peste 140 de comune”, a declarat Eduard Dumitraşcu, preşedinte ARSC.

Cum ar arăta un sat inteligent în România: facilităţi care pot fi implementate

Proiectele de smart village sunt cele din: şcoli - sisteme de învăţământ la distanţă, biblioteci digitale şi programe educaţionale adaptative bazate pe inteligenţă artificială (IA); administraţia locală - servicii publice accesibile online, plata taxelor online, digitalizarea relaţiei cu cetăţenii şi companiile, alocarea de resurse administrative în baza analizei datelor, sisteme de alertă publice în caz de urgenţă; infrastructură - iluminat public inteligent cu un consum eficient de energie, colectarea deşeurilor pe baza datelor de la senzori, transport public integrat cu alte forme de mobilitate (transport alternativ) sau agricultură inteligentă - sisteme de monitorizare cu drone sau cu senzori, integrarea producţiei agricole cu cea de energie alternativă pe acelaşi teren.

Dimensiunile reduse ale comunelor pot fi un avantaj în implementarea de soluţii inteligente, dar în acelaşi timp există o reticenţă mai ridicată în rândul populaţiei rurale faţă de digitalizare. Cu toate acestea, comunităţile mai mici pot beneficia de o agilitate mai mare în implementarea tehnologiei şi pot crea legături strânse între locuitori pentru a sprijini proiectele smart village.

“Nu există o limită de tehnologizare pe care o localitate trebuie să o atingă pentru a fi considerată smart. A transforma un sat într-un sat inteligent este despre modul în care tehnologia este implementată şi integrată pentru a îndeplini obiectivele strategice şi pentru a răspunde nevoilor comunităţii. A fi smart nu înseamnă doar tehnologie, este şi despre utilizarea inteligentă a acesteia pentru a îmbunătăţi eficienţa, durabilitatea şi calitatea vieţii. Este totodată şi despre competenţele digitale ale cetăţenilor”, a declarat Eduard Dumitraşcu, preşedinte ARSC.

Bani europeni pentru sate inteligente

Cu toate că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al României nu are o linie bugetară dedicată conceptului de "Smart Village", multe dintre componentele sale se aliniază direct cu domeniile care fac parte din ceea ce înseamnă un proiect de “sat inteligent”.

Pe lângă fondurile PNRR, România are la dispoziţie şi fondurile de coeziune, în actualul exerciţiu financiar, unde sunt aproape 30 de miliarde de euro. Aceşti bani sunt mult mai clar repartizaţi, pe anumite domenii, inclusiv Programul Operaţional Regional gestionat de cele 8 Agenţii de Dezvoltare Regională.

Totodată, ARSC a lansat serviciul de finanţare Smart Finance, prin care autorităţile locale pot obţine fonduri europene şi guvernamentale pentru digitalizarea şi modernizarea localităţilor. Prin acest serviciu, autorităţile locale au acces la o gamă completă de servicii, de la identificarea surselor de finanţare până la asistenţă tehnică post-implementare în comunităţile lor.

Modernizarea infrastructurii de apă şi canalizare, îmbunătăţirea gestionării deşeurilor, tranziţia spre surse de energie regenerabile sau digitalizarea serviciilor publice sunt doar câteva direcţii prin care se pot atrage fonduri nerambursabile. Drept urmare, comunităţile locale pot beneficia de multiple oportunităţi de finanţare pentru a dezvolta astfel de proiecte, care să le aducă în era digitală, să le facă mai reziliente, mai durabile şi, în final, mai inteligente.

Printre tehnologiile care contribuie la tranziţia către comunităţi inteligente pot fi enumerate:

●       Senzori IoT: monitorizare, începând de la trafic, până la calitatea aerului.

●       Sisteme de gestionare a energiei: panouri solare inteligente, reţele de distribuţie inteligente.

●       5G: pentru o conectivitate rapidă şi eficientă.

●       Platforme de ticketing digital: aplicaţii mobile pentru transportul public.

●       Camere de supraveghere cu IA: pentru securitate şi gestionarea traficului.

●       Telemedicină: aplicaţii şi dispozitive pentru consultări la distanţă.

●       Big Data: Centre de date pentru analiza şi optimizarea serviciilor publice.

 

La nivel naţional, sunt peste 1.000 de proiecte şi iniţiative Smart City şi Smart Village dezvoltate din 2016 până în prezent.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici