ASF va aplica măsurile de rezoluţie la Carpatica Asig şi a desemnat FGA ca administrator temporar

ASF va aplica măsurile de rezoluţie în cazul societăţii Carpatica Asig pentru a evita efectele negative asupra stabilităţii financiare a pieţei asigurărilor, urmând să întocmească planul în maxim 6 luni şi a desemnat Fondul de Garantare a Asiguraţilor ca administrator temporar.

1243 afișări
Imaginea articolului ASF va aplica măsurile de rezoluţie la Carpatica Asig şi a desemnat FGA ca administrator temporar

ASF va aplica măsurile de rezoluţie la Carpatica Asig şi a desemnat FGA ca administrator temporar

"Analizând situaţia financiară a societăţii de asigurări Carpatica Asig S.A. şi alţi factori care fundamentează necesitatea protejării creditorilor de asigurări, minimizarea impactului asupra fondurilor de protecţie şi pentru evitarea efectelor negative semnificative asupra stabilităţii financiare a pieţei de asigurări, Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a constatat că sunt întrunite condiţiile pentru aplicarea dispoziţiilor Legii 246/2015 privind redresarea şi rezoluţia asigurătorilor, atât în ceea ce priveşte susceptibilitatea intrării într-o stare de dificultate majoră a societăţii, cît şi justificarea aplicării măsurilor de rezoluţie din perspectiva interesului public (art. 42 şi art. 43, alin.2)", se arată într-un comunicat al autorităţii.

ASF va întocmi Planul de rezoluţie în cel mult şase luni, urmând ca un evaluator independent să realizeze o evaluare corectă, prudentă şi realistă a activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii ale asigurătorului, ca etape premergătoare aplicării măsurilor de rezoluţie.

Consiliului de Administraţie al Carpatica Asig este obligat să implementeze măsura privind atragerea unui investitor strategic şi încheierea tranzacţiei, precum alte măsuri, astfel încât să fie restabilit nivelul fondurilor proprii de bază eligibile care acoperă cerinţa de capital minim (MCR, minimum capital requirement) calculat la data de 1 ianuarie 2016 sau modificat profilul de risc astfel încât, în termen de 3 luni de la data comunicării deciziei, MCR să fie respectată.

Totodată, trebuie să fie restabilit nivelul fondurilor proprii eligibile care acoperă cerinţa de capital de solvabilitate (SCR, solvency capital requirement) calculat la 1 ianuarie sau modificat profilul de risc astfel încât, în termen de 6 luni de la data comunicării deciziei, SCR să fie din nou respectată.

ASF a desemnat Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) ca administrator temporar, care va avea ca atribuţii principale supervizarea procesului de inventariere a patrimoniului societăţii la 31 decembrie 2015, întocmirea situaţiilor financiare anuale şi auditarea acestora, precum şi supervizarea modului de ducere la îndeplinire a măsurilor, în special cele legate de atragerea unui investitor strategic.

Conducerea societăţii va avea obligaţia să se consulte cu administratorul temporar şi să obţină acordul acestuia înainte de a lua decizii sau de a întreprinde acţiuni ce privesc activele societăţii.

Carpatica Asig a anunţat la mijlocul lunii că a demarat procedura de due dilligence, prin care compania va fi evaluată financiar, comercial şi operaţional de către investitorul strategic interesat de preluarea societăţii, în baza memorandumului semnat pe 21 decembrie.

"Acest proces se derulează în baza Memorandumului de înţelegere cu clauză de exclusivitate, ce a fost semnat în data de 21 decembrie 2015. Procedurile de due diligence urmează un calendar al tranzacţiei ce a fost transmis şi către Autoritatea de Supraveghere Financiară. Investitorul interesat de preluarea Carpatica Asig deţine o vastă experienţă în industria de asigurări şi intenţionează să dezvolte şi să consolideze compania pe termen lung", a arătat Carpatica Asig într-un comunicat.

Carpatica a avut în derulare un plan de redresare, aprobat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în septembrie anul trecut, valabil până la finele anului, însă nu a respectat termenele, iar autoritatea de supraveghere s-a arătat sceptică cu privire la investitorul interesat să preia societatea.

Firma de asigurări trebuia să atragă un credit subordonat de minim 30 milioane lei şi să încheie o tranzacţie cu un investitor strategic până la 15 decembrie.

Acţionarii Carpatica Asig sunt companiile Atlassib Sibiu, cu un pachet de 92,77% şi Transcar Sibiu, cu o deţinere de 6,64%, Ambele controlate de Ilie Carabulea. Un pachet de 0,59% din acţiunile companiei sunt deţinute de persoane fizice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici