Asigurătorii români vor returna primele la poliţele RCA emise pentru maşinile din alte state

Asigurătorii din România care au încheiat poliţe RCA pentru vehicule aflate în evidenţa unor alte state europene vor restitui clienţilor prima de asigurare plătită, deoarece societăţile sunt autorizate să practice astfel de asigurări numai în România, conform autorităţii de reglementare în domeniu.

18 afișări
Imaginea articolului Asigurătorii români vor returna primele la poliţele RCA emise pentru maşinile din alte state

Asigurătorii români vor returna primele la poliţele RCA emise pentru autoturismele din alte state (Imagine: Mediafax Foto)

"Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a fost sesizată cu privire la faptul că anumiţi asigurători români au încheiat asigurări obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) şi pentru vehicule aflate în evidenţa unor alte state din Spaţiul Economic European, deşi sunt autorizaţi să practice astfel de asigurări numai pe teritoriul României", potrivit instituţiei.

Un asigurător autorizat în România poate vinde poliţe RCA pentru vehiculele înmatriculate/înregistrate în alt stat membru numai după îndeplinirea procedurilor legale de notificare a autorităţii de supraveghere din acel stat cu privire la intenţia de a vinde asemenea asigurări, conform Legii 32/2000, şi cu respectarea prevederilor legale naţionale ale ţării respective.

"Având în vedere cele constatate, CSA a emis o decizie prin care a solicitat asiguratorilor să recupereze poliţele RCA deja emise pentru astfel de vehicule şi să restituie proprietarilor prima de asigurare plătită", a mai adăugat instituţia.

Totodată, prin decizia emisă şi comunicată tuturor celor 16 societăţi de asigurare autorizate să practice RCA, CSA a interzis categoric acestora să mai subscrie riscuri RCA pentru vehiculele înmatriculate/înregistrate în alte state din Spaţiul Economic European, inclusiv Confederaţia Elveţiană, Republica Croaţia şi Andorra.

"Până acum, niciuna dintre societăţile româneşti nu şi-a anunţat oficial intenţia de a vinde poliţe RCA în alte state membre. Dacă un asigurător român va notifica o astfel de intenţie şi toate condiţiile legale vor fi îndeplinite, acesta va putea subscrie riscuri RCA şi pentru vehiculele din statul membru respectiv", a declarat preşedintele CSA, Angela Toncescu.

Conform aceleaşi decizii, societăţile de asigurare au totodată obligaţia să dispună măsuri corespunzătoare împotriva persoanelor care vor mai încheia astfel de asigurări, precum şi împotriva celor care au sarcina să le verifice (intermediari sau salariaţi).

Totodată, în toate cazurile în care se solicită încheierea unei asigurări obligatorii RCA pentru vehiculele care urmează să fie înmatriculate/înregistrate în Romania, firmele trebuie să solicite documentele legale care atestă că formalităţile de înmatriculare/înregistrare sunt în curs de desfăşurare şi deci au depăşit nivelul de intenţie sau declarativ (ca de exemplu: dovada plăţii taxelor vamale unde este cazul, dovada luării în evidenţa fiscală, dovada plăţii taxei de primă înmatriculare sua formalităţi RAR).

Asigurătorii autorizaţi să practice RCA sunt ABC Asigurări, Allianz-Ţiriac Asigurări, Ardaf, Asiban, Asirom VIG, Astra, BCR Asigurări, BT Asigurări, Carpatica Asig, Clal România, Euroins România, Generali, Interamerican, Omniasig VIG, OTP Garancia Asigurări şi Unita VIG.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici