Asigurătorii vor plăti mai mult la fondul de garantare a asiguraţilor de la 1 ianuarie

Contribuţia plătită de asigurători la Fondul de garantare a asiguraţilor se va majora, începând cu 1 ianuarie, de la 0,8% la 1% din primele încasate în cazul asigurărilor generale şi de la 0,3% la 0,4% din volumul încasărilor din prime pentru companiile care practică asigurări de viaţă.

373 afişări
Imaginea articolului Asigurătorii vor plăti mai mult la fondul de garantare a asiguraţilor de la 1 ianuarie

Asigurătorii vor plăti mai mult la fondul de garantare a asiguraţilor de la 1 ianuarie (Imagine: Shutterstock)

"Începând cu exerciţiul financiar 2015 se stabilesc următoarele cote de contribuţie datorate de asigurători Fondului de garantare a asiguraţilor, astfel: 1% cota de contribuţie pentru asigurările generale şi 0,4% cota de contribuţie pentru asigurările de viaţă. Cotele stabilite se aplică asupra volumului de prime brute încasate din activitatea de asigurari directe aferentă asigurărilor generale şi, respectiv, asigurărilor de viaţă", se arată în Norma 20/2014 privind cotele de contribuţie datorate de asigurători Fondului de garantare a asiguraţilor.

În acest an, nivelul contribuţiei a fost de 0,8% pentru asigurările generale şi de 0,3% pentru asigurările de viaţă şi (similar anului anterior).

Majorarea contribuţiei a fost motivată de ASF prin creşterea mai rapidă a depăgubirilor şi rezervelor tehnice în cazul poliţelor cu risc ridicat comparativ cu dinamica primelor subscrise.

"Urmare a analizei evoluţiei pieţei de asigurări pe perioada ultimilor 7 ani (2007 - 2013) şi în special a evoluţiilor înregistrate de clasele de asigurări considerate cu un risc ridicat în ceea ce priveşte posibilitatea ajungerii în situaţia în care este necesară intervenţia Fondului de garantare a asiguraţilor (FGA), analiza efectuată atât pe primele subscrise, cât şi pe indemnizaţiile plătite şi rezervele tehnice aferente acestor clase, se constată o creştere mult mai mare a nivelului ultimelor două elemente faţă de primul", se arăta într-o adresă obţinută de MEDIAFAX şi trimisă de ASF către asigurători.

Creşterea contribuţiei va permite garantarea unei bune funcţionări a pieţei asigurărilor şi buna protecţie a asiguraţilor şi întărirea încrederii acestora, se mai spunea în document.

La sfârşitul anului 2013, disponibilităţile FGA au atins 844,8 milioane de lei.

Potrivit Legii 136/1995, acestea pot fi plasate în instrumente ale pieţei monetare purtătoare de dobândă, la instituţii de credit, în titluri de stat sau alte plasamente sau alocări stabilite prin legislaţia în vigoare.

În prezent, pe piaţa asigurărilor activează 37 de asigurători.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici