Atanasiu: La Avioane Craiova se vor produce piese de schimb şi componente pentru aparate de zbor

Preşedintele AVAS, Teodor Atanasiu, a declarat, duminică, la Alba Iulia, într-o conferinţă de presă, că AERO Vodochody, firma câştigătoare a licitaţiei pentru Avioane Craiova, va produce la uzina achiziţionată piese de schimb şi componente pentru diverse tipuri de aparate de zbor.

34 afișări
Imaginea articolului Atanasiu: La Avioane Craiova se vor produce piese de schimb şi componente pentru aparate de zbor

Atanasiu: La Avioane Craiova se vor produce piese de schimb şi componente pentru aparate de zbor (Imagine: Mediafax Foto)

Atanasiu a spus că oferta firmei cehe a fost cea mai bună din cele trei depuse pentru Avioane Craiova, pentru toate cele trei capitole incluse în cadrul licitaţiei.

"Este un producător de avioane de antrenament, obiect similar de activitate cu cel de la Avioane Craiova, o firmă care a fost capitalizată puternic în ultimii trei ani de zile, care are o gamă largă de contracte, pornind de la contractele interne cu Armata Cehă şi continuând cu contracte cu diverşi mari producători de avioane din lume, inclusiv cu contraconcurenţii lor de la licitaţia pentru Avioane Craiova, Alenia Italia. De asemenea, au contracte cu producătorul avioanelor Gripen din Suedia, la care se adaugă contracte pe SUA. Este un producător puternic de avioane din Europa, în plină ascensiune. Nu are o vechime, o tradiţie spectaculoasă în urmă, dar are o carte de vizită pe termen scurt foarte bogată", a spus Teodor Atanasiu.

Potrivit sursei citate, firma cehă a fost selectată întrucât a avut cea mai bună ofertă atât din punct de vedere financiar, aproximativ 4,2 milioane de euro, cât şi pentru capitalul de lucru oferit - 3,3 milioane de euro şi pentru investiţiile tehnologice timp de cinci ani, care se vor ridica la 8,8 milioane de euro, dintre care 4,5 milioane în primul an.

Preşedintele AVAS a spus că oferta AERO Vodochody a fost foarte aproape, la partea financiară, de oferta firmei Alenia, mai mică cu aproximativ cinci la sută.

El a adăugat că nu poate spune ce se va întâmpla cu numărul de angajaţi pe care Avioane Craiova îl are în prezent, deoarece statul nu a pus condiţii privind păstrarea salariaţilor, întrucât Uniunea Europeană interzice acest lucru.

"Fie vor aduce utilaje extraordinar de performante pentru a înlocui oameni, fie pe tehnica actuală vor păstra aproximativ numărul actual de angajaţi şi vor face investiţiile respective în creşterea productivităţii", a afirmat Atanasiu.

El a precizat că planul de afaceri al companiei cehe se referă la producţia de piese de schimb şi componente pentru diverse aparate de zbor, fie pentru cele produse de companie, fie pentru cele ale partenerilor pentru care sunt furnizori.

Teodor Atanasiu a menţionat că obiectul de activitate rămâne avionul antrenament al Armatei Române pe care îl au în portofoliu, prin preluarea fabricii craiovene, dar, în planul de afaceri, noii proprietari ai Avioane Craiova nu şi-au prezentat un alt aparat de zbor pe care să îl producă în întregime la Craiova.

Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) a anunţat, miercuri, că va negocia cu firma AERO Vodochody vânzarea pachetului majoritar la Avioane Craiova, oferta companiei cehe ridicându-se la 16,3 milioane de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici