ATE Bank Romania va fi preluată de câţiva oameni de afaceri români şi va lucra doar pentru companii

ATE Bank România, preluată recent de Piraeus Bank, va fi cumpărată parţial de câţiva investitori români şi capitalizată iniţial până la 60 de milioane de euro, urmând ca în 2013 să fie atraşi mai mulţi investitori, inclusiv SIF-urile, iar capitalurile să ajungă la 200 milioane euro.

925 afișări
Imaginea articolului ATE Bank Romania va fi preluată de câţiva oameni de afaceri români şi va lucra doar pentru companii

ATE Bank Romania va fi preluată de câţiva oameni de afaceri români şi va lucra doar pentru companii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Negocierile cu cei de la Piraeus sunt într-o fază foarte avansată. Va fi preluată nu doar licenţa ATE bank, ci şi o parte din activele şi pasivele băncii. Finalizarea tranzacţiei este o chestiune de zile", au declarat pentru MEDIAFAX surse familiare cu tranzacţia.

În urmă cu două luni a apărut pe piaţă informaţia că un grup format din peste zece oameni de afaceri, printre care se vehiculau nume precum Gabriel Popoviciu, Gruia Stoica sau Dorel Umbrarescu, la care se alăturau cele cinci societăţi de investiţii financiare, va prelua afacerea ATE Bank în România.

Sursele citate au precizat însă că tranzacţia va fi realizată de un număr minim de investitori, urmând ca ulterior să se deschidă posibilitatea şi altor oameni de afaceri să investească, inclusiv societăţilor de investiţii financiare.

Noua bancă va fi condusă începând de anul viitor de fostul vicepreşedinte Raiffeisen Bank Marinel Burduja, care ar fi şi artizanul negocierilor.

Contactat de MEDIAFAX, Burduja a refuzat să comenteze.

"Deocamdată nu pot să discut despre acest subiect", a afirmat Burduja.

În contextul evoluţiilor de pe piaţa bancară din ultimii ani, care au ridicat semne de întrebare privind oportunitatea de a avea circa 85% din sistem deţinut de capital străin, noua entitate a câştigat rapid susţinerea atât din partea BNR, cât şi din partea autorităţilor de la cel mai înalt nivel.

Potrivit unor surse oficiale, proiectul este susţinut şi de vicepremierul Florin Georgescu, ministru al Finanţelor Publice, un partizan recunoscut al capitalului autohton. Din decembrie, Florin Georgescu se va întoarce pe poziţia de prim-viceguvernator al BNR, din care s-a autosuspendat pe perioada în care este vicepremier.

Din informaţiile disponibile până la această oră, banca se va adresa exclusiv segmentului de companii, cu precădere industrie şI agricultură. Numele viitoarei instituţii de credit va fi schimbat, dar va avea o rezonanţă uşor apropiată de cel actual.

ATE Bank România a fost înfiinţată în anul 1990, ca Banca pentru Mica Industrie şi Libera Iniţiativă, fiind prima bancă cu capital mixt (român şi străin) din România.

În iunie 2006 Agricultural Bank of Greece (ATE Bank Greece) a preluat pachetul majoritar de acţiuni. Odată cu schimbarea acţionarului majoritar s-a modificat şi numele băncii, devenind astfel ATE Bank România.

La mijlocul acestui an, Piraeus Bank Grecia a preluat ATE Bank Grecia, inclusiv toate sucursalele din regiune, adică şi 93,27% din acţiunile ATE Bank România.

Uniunea Naţională a Cooperaţiei Meşteşugăreşti UCECOM deţine 3,83%din acţiunile ATE, în valoare nominală de 8,45 milioane lei, iar restul titlurilor sunt împărţite între 2.330 de persoane (2,07% din acţionariat - 4,57 milioane lei şi 105 firme cu 0,84%, respectiv acţiuni de 1,84 milioane lei).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici