Atena respinge zvonurile privind intrarea în incapacitate de plată şi renunţarea la euro

Ministrul elen de Finanţe, Georges Papaconstantinou, a respins zvonurile privind posibilitatea intrării în incapacitate de plată a Greciei şi ieşirii statului din zona euro, catalogându-le drept "speculative".

28 afișări
Imaginea articolului Atena respinge zvonurile privind intrarea în incapacitate de plată şi renunţarea la euro

Atena respinge zvonurile privind intrarea în incapacitate de plată şi renunţarea la euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Este vorba despre zvonuri care nu au fundament, care au o dimensiune speculativă. Toate acestea sunt improbabile şi comice", a declarat Papaconstantinou.

Presa din Grecia a evocat în ultimele zile, pe fondul îngrijorărilor legate de situaţia economiei Ungariei, eventualitatea intrării statului elen în incapacitate de plată şi ieşirea din zona euro, în pofida măsurilor de austeritate adoptate de guvern în luna mai la solicitarea Uniunii Europene (UE) şi Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Un sondaj efectuat de agenţia Bloomberg în rândul investitorilor şi analiştilor financiari arată că 41% dintre cei chestionaţi consideră că Grecia va fi nevoită să renunţe la euro, în timp ce 73% dintre participanţi apreciază că intrarea statului în incapacitate de plată este probabilă.

"Nu se pune problema incapacităţii de plată sau a restructurării datoriei. Majoritatea investitorilor ignoră eforturile făcute şi rezultatele programului de redresare economică, care vor fi vizibile în curând. Cred că mediul se va schimba atunci", a afirmat ministrul de Finanţe în legătură cu sondajul Bloomberg.

UE şi FMI au stabilit pentru Grecia un mecanism de sprijin financiar de 110 miliarde de euro, acordarea fondurilor fiind condiţionată de implementarea unor măsuri de austeritate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici