Atenţie! Orice solicitare făcută angajatului care se află în şomaj tehnic poate conduce la dosar penal şi pierderea banilor de la stat

  • 1,5 milioane de angajaţi din România primesc şomaj tehnic
  • Munca în perioada suspendării contractului e considerată ilegală
  • Angajatorii care le cer salariaţilor să lucreze, chiar şi de acasă, pe perioada şomajului tehnic, riscă dosare penale
69911 afișări

„Scuză-mă, ştiu că eşti acasă. Poţi să-mi trimiţi şi mie, pe mail, pontajul tău?”

O astfel de solicitare îţi poate aduce dosar penal, dacă angajatul pe care îl deranjezi este în şomaj tehnic. În plus, dai înapoi banii primiţi ca ajutor de la stat.

Lavinia Tumbăr, avocat specializat în legislaţia muncii, atrage atenţia că salariaţii cu contractele de muncă suspendate nu pot da nici măcar un email în folosul angajatorului.

„În contextul în care ţi-ai folosit salariaţii fie în regim de telemuncă, fie la locul de muncă pentru realizarea unei activităţi economice, este clar că acea declaraţie nu reflectă realitatea. (...)Folosindu-te, ca agent economic, de nişte bani în mod necuvenit, va trebui să restitui şi acele accesorii, dobânzi”, a explicat Lavinia Tumbăr.

Unii patroni consideră restricţiile impuse de lege exagerate. 

„Dacă un angajat a mai fost întrebat cu privire la o anumită situaţie din interiorul firmei, omul o fi răspuns. Dar de aici şi până la a constata o gravă încălcare a legii mi se pare un drum lung care se parcurge cu prea mare uşurinţă”, este de părere Horaţiu Buzatu, om de afaceri. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici