Australia şi Africa de Sud susţin că şeful FMI trebuie ales în funcţie de merite,nu de naţionalitate

Următorul director general al FMI ar trebui să fie ales în funcţie de merite, şi nu de naţionalitate, au declarat miniştrii Finanţelor din Australia şi Africa de Sud într-un comunicat transmis duminică, citat de Reuters.

157 afișări
Imaginea articolului Australia şi Africa de Sud susţin că şeful FMI trebuie ales în funcţie de merite,nu de naţionalitate

Australia şi Africa de Sud susţin că şeful FMI trebuie ales în funcţie de merite,nu de naţionalitate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Secretarul Trezoreriei Australiei, Wayne Swan, şi ministrul sud-african al Finanţelor, Pravin Gordhan, copreşedinţi ai comitetului G20 pentru reforma FMI, au afirmat că tradiţia ca directorul general al FMI să fie un european este depăşită.

Ei au făcut trimitere la un acord adoptat în 2009 la Pittsburgh de G20 care promovează un proces deschis de selecţie a directorului general al FMI, cerând onorarea acestei convenţii.

"Criza financiară globală a demonstrat că lumea are nevoie de un FMI puternic şi de un director general puternic. Prea mult timp a fost legitimitatea FMI subminată de convenţia de a desemna conducerea instituţiei în baza naţionalităţii candidaţilor. Pentru a conserva încrederea, credibilitatea şi legitimitatea Fondului, trebuie să existeu n proces deschis şi transparent de selecţie, care să rezulte în angajarea celei mai competente persoane ca director general, indiferent de naţionalitate", au arătat cei doi oficial în comunicat.

Instituţiile financiare înfiinţate în 1944 în urma conferinţei de la Bretton Woods au operat timp de mai mult de 60 de ani în conformitate cu o tradiţie neoficialî, dar rigidă, care impune ca şeful FMI să fie un european, iar preşedintele Băncii Mondiale un american.

Swan a adăugat, separat de omologul său sud-african, că importanţa tot mai mare a economiilor emergente, în special a celor asiatice, reprezintă un motiv pentru a lua în calcul candidaţi non-europeni la şefia FMI.

"Tradiţia de a numi automat un european în acest rol este demult depăşită, ţinând cont de înclinarea balanţei puterii în economia globală către economiile emergente, în special cele din Asia, în ultimele câteva decenii. Cel mai bun candidat ar putea foarte bine să vină din Europa, dar cred că este esenţial ca selecţia să nu fie limitată la o ţară sau un continent. De aceea voi încerca, alături de colegii mei internaţionali, să mă asigur că numirea în această instituţie globală de foarte mare importanţă se va baza pe merite", a spus ministrul australian.

Dominique Strauss-Kahn a demisionat joi din funcţia de director general al FMI, după ce a fost arestat la sfârşitul săptămânii trecute la New York sub acuzaţii de tentativă de viol. Strauss-Kahn, fost ministru de finanţe al Franţei, susţine că este nevinovat şi a fost eliberat vineri pe cauţiune, urmând să fie judecat în arest la domiciliu, sub monitorizare electronică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici