Autoritatea Sanitar - Veterinară: Peşte contaminat cu Listeria, găsit la două firme. Produsele, în curs de retragere din piaţă

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a aplicat amenzi de 42.000 de lei, pentru doi producători la care a găsit produse din file somon afumat contaminate cu Listeria monocytogenes. Produsele sunt în curs de retragere, iar controalele Autorităţii continuă.

2778 afișări
Imaginea articolului Autoritatea Sanitar - Veterinară: Peşte contaminat cu Listeria, găsit la două firme. Produsele, în curs de retragere din piaţă

Autoritatea Sanitar - Veterinară: Peşte contaminat cu Listeria, găsit la două firme. Produsele, în curs de retragere din piaţă

Ca urmare a unor incidente alimentare repetate din ultima perioadă, generate de prezenţa bacteriei Listeria monocytogenes în produsele de file de somon afumat, ANSVSA a dispus realizarea unor controale tematice.

În cadrul acestor verificări, au fost prelevate probe, atât din diferite loturi din produse finite de acest tip, cât şi de sanitaţie din zonele de producţie şi ambalare a produsului finit procesat, probe care au fost trimise către laboratoare pentru a fi analizate.

Rezultatele buletinelor de analize, emise începând cu data de luni, 11 februarie, au indicat prezenţa bacteriei Listeria monocytogenes în probele de produs finit, provenite de la două unităţi de procesare a peştelui.

Având în vedere rezultatul pozitiv la probele de produs finit „file somon afumat”, echipe de inspectori sanitari veterinari s-au deplasat la unităţile respective, unde, în urma controlului efectuat, a fost dispusă măsura suspendării activităţii liniei de producţie „file somon afumat” şi reţinerea oficială a unei cantităţi de 134 de kilograme de produse.

De asemenea, au fost aplicate sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 42.000 de lei. ANSVSA a acţionat şi pentru retragere de pe piaţă a loturilor de produse neconforme, pe baza listelor de distribuţie puse la dispoziţie de către reprezentanţii unităţilor respective.

De la începutul acestei săptămâni, când a fost declanşată acţiunea de control şi până sâmbătă, au fost retrase de la comercializare 96,77 de kilograme de produse din loturile unde a fost depistată prezenţa bacteriei Listeria monocytogenes, produse care au fost distruse.

Acţiunile de retragere şi de rechemare ale produsului „file somon afumat”, provenit de la cele două unităţi de prelucrare a peştelui, sunt în derulare şi se desfăşoară sub supravegherea inspectorilor ANSVSA. Controalele ANSVSA cu această tematică continuă.

Listerioza este o infecţie provocată de consumul alimentelor contaminate cu bacteria Listeria monocytogenes. Unele persoane fac o formă a bolii asemănătoare gripei, prezentând simptome precum febră, dureri musculare, greaţă şi vomă şi dureri gastrice. De regulă, boala trece de la sine, însă poate prezenta un risc crescut pentru persoanele însărcinate sau pentru cele cu un sistem imunitar slăbit.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici