Avansul deficitului comercial din primele cinci luni, cel mai redus din ultimii şase ani

Creşterea deficitului comercial din primele cinci luni ale anului s-a plasat la cel mai scăzut nivel înregistrat în ultimii şase ani într-o perioadă similară, ceea ce poate fi un semn că investiţiile efectuate în ultimii ani au început să fie resimţite în economie.

9 afișări
Imaginea articolului Avansul deficitului comercial din primele cinci luni, cel mai redus din ultimii şase ani

Avansul deficitului comercial din primele cinci luni, cel mai redus din ultimii şase ani

În primele cinci luni, deficitul comercial s-a majorat cu 10,74%, faţă de perioada similară din 2007, la 8,75 miliarde euro, dinamica exporturilor fiind mai accentuată decât cea a importurilor, continuând astfel trendul început la finele anului trecut.

Exprimată în monedă naţională, valoarea deficitului comercial a ajuns la 32,11 miliarde de lei, în urcare cu 17,21% faţă de ianuarie-mai 2007, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

"Datele privind deficitul comercial au reprezentat o veste bună. Exporturile au continuat să crească mai rapid decât importurile. Nu numai cursul de schimb a acţionat pe deficit, ci există semne de modificări structurale, ca urmare a investiţiilor făcute în ultimii ani", a declarat, joi, agenţiei MEDIAFAX, şeful departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru.

Potrivit datelor transmise de INS la solicitarea MEDIAFAX, creşterea deficitului comercial aferentă primelor cinci luni, în intervalul 2003-2007, a fost cuprinsă între 13,6%, la începutul intervalului, şi 70,1% în intervalul ianuarie-mai din anul trecut.

În 2003, comparativ cu 2002, deficitul comercial a coborât de la 1,94 miliarde de euro, la 1,61 miliarde de euro.

Comisia Naţională de Prognoză anticipează pentru acest an un deficit comercial de 24 de miliarde de euro, comparativ cu 21,59 miliarde de euro în 2007.

Anul viitor, deficitul ar urma să se majoreze la 25,53 miliarde de euro, iar în 2010 la 27 miliarde de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici