Avansul provizioanelor pentru curăţarea bilanţului a dus BCR la pierderi de 62 mil euro în S1

Banca Comercială Română (BCR) a trecut în al doilea trimestru pe pierdere, înregistrând la şase luni un rezultat negativ de 276 milioane lei (61,9 mil. euro), pe fondul provizionării în urcare cu 29,5%, la 1,3 miliarde lei (292,6 mil. euro), generată de curăţarea portofoliului de neperformante.

181 afișări
Imaginea articolului Avansul provizioanelor pentru curăţarea bilanţului a dus BCR la pierderi de 62 mil euro în S1

Creşterea provizioanelor pentru curăţarea bilanţului a dus BCR la pierderi de 62 milioane euro în S1 (Imagine: Laszlo Raduly/ Mediafax Foto)

"Rezultatul net din S1 2014 a fost negativ, de -276,6 milioane de lei (-61,9 milioane euro), în special din cauza provizionării crescute generată de eforturile de curăţare accelerată a bilanţului, în vederea unei performanţe îmbunătăţite în viitorul apropiat şi având în vedere faptul că scăderea ratei creditelor neperformante este critică pentru revenirea creşterii creditării, astfel sprijinind creşterea economică, precum şi crearea de locuri de muncă în economie", se arată într-un comunicat al BCR.

Rezultatul operaţional s-a plasat la 1,09 miliarde lei (245,6 milioane euro).

Banca a constituit în primele şase luni provizioane de 1,3 miliarde lei (292,6 mil. euro), în creştere cu 29,5% faţă de nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, când se situau la 1 miliard lei (229,6 mil. euro).

Rata de acoperire a creditelor neperformante a urcat astfel de la 61,6% la 64,5%.

Totodată, rata creditelor neperformante a stagnat la 29,3% din portofoliul total de credite, care s-a depreciat cu 5,7%, la 35,6 miliarde lei (8,12 miliarde euro) înainte de provizioane, pe fondul restituirilor naturale şi curăţării bilanţului prin vânzarea unor pachete de credite neperformante selectate în valoare de 1 miliard de lei, dintr-un total de 12,9 miliarde lei neperformante administrate.

Pe segmentul de retail, soldul creditelor performante s-a situat la 16,8 miliarde lei, al doilea trimestru al anului înregistrând pentru prima dată în ultimii trei ani o compensare a volumelor de credite rambursate sau scadente de către cele noi.

Creditele pentru locuinţe au avansat la 8,8 miliarde lei, de la 8,6 miliarde lei la finele anului trecut. Totodată, împrumuturile în moneda naţională s-au apreciat cu 11% faţă de sfârşitul lui 2013, la 6,1 miliarde lei.

Pe segmentul companiilor, portofoliul de credite performante s-a stabilizat la circa 12 miliarde lei, iunie fiind prima lună din acest an în care creditarea nouă a determinat o creştere a soldului general al finanţărilor faţă de luna anterioară. Avansul a fost generat de creşterea creditării IMM-urilor şi a clienţilor corporativi mari din sectoare precum energie, agricultură, construcţii, farmacie şi asistenţă medicală, industrie şi IT&C.

Soldul depozitelor s-a redus cu 1,3% faţă de sfârşitul anului trecut, la 37,01 miliarde lei (8,44 milioane euro), economiile clienţilor rămânând principala sursă de finanţare a BCR. Banca mai atrage finanţare de la banca-mamă din Austria şi de la instituţii financiare internaţionale.

BCR a consemnat şi o scădere a activelor la jumătatea anului cu 5,1%, la 63,34 miliarde lei (14,45 mld. euro), faţă de 66,72 miliarde lei (14,92 mld. euro) la finele anului trecut, menţinându-se pe prima poziţie în sistemul bancar.

Rata solvabilităţii s-a plasat la 16,4%, peste nivelul minim reglementat de BNR, de 10%, iar rata capitalului de nivel 1plus2 conform IFRS era de 24,8% la nivel de grup local în decembrie 2013.

"Curăţarea bilanţului va avea astfel un impact foarte limitat asupra ratelor de solvabilitate ale băncii; baza de capital (de 7,3 miliarde lei) rămâne puternică şi va sprijini o bună creştere în toate liniile de afaceri", se precizează în comunicat.

Venitul net din dobânzi s-a diminuat cu 13,9% faţă de prima jumătate a anului trecut, la 1,22 miliarde lei (275,1 milioane euro), pe fondul reducerii dobânzilor şi accelerării soluţionării bilanţului de credite neperformante.

În schimb, venitul net din comisioane a crescut cu 10,6%, la 360,6 milioane lei (80,7 milioane euro), datorită accentului pe tranzacţii bancare, trecerii la operaţiuni fără numerar şi preferinţei clienţilor pentru soluţii alternative de investiţii şi produse de asigurare.

Totodată, venitul net din tranzacţionare s-a redus cu 8,2%, la 203,6 milioane lei (45,6 milioane euro), iar veniturile din exploatare cu 9,5%, la 1,8 miliarde lei (404 mil. euro).

Cheltuielile administrative generale s-au diminuat cu 13,2%, la 707,6 milioane lei (158,5 mil. euro), reflectând un management strict al costurilor. Raportul cost-venituri s-a apreciat la 39,2%, comparativ cu 40,8% în prima jumătate a anului trecut.

Banca are o reţea de 563 unităţi de retail, 22 centre de afaceri şi 23 birouri mobile dedicate companiilor şi administrează circa 2.100 de bancomate şi 13.500 de terminale de plată (POS). Grupul BCR avea în iunie 7.078 angajaţi proprii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici