B-dul Magheru, locul 39 în topul celor mai scumpe artere comerciale din lume - GALERIE FOTO

Bulevardul Magheru a coborât 13 poziţii în 2009, pe locul 39, într-un clasament al celor mai scumpe 60 de artere comerciale la nivel mondial, elaborat de firma de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield pe baza valorii chiriilor, la egalitate cu locaţii din Bulgaria şi Portugalia.

944 afișări
Imaginea articolului B-dul Magheru, locul 39 în topul celor mai scumpe artere comerciale din lume - GALERIE FOTO

B-dul Magheru, locul 39 în topul celor mai scumpe artere comerciale din lume (Imagine: Marius Vasilică/Mediafax Foto)

Chiria anuală din această locaţie din Bucureşti era, în iunie 2009, de 960 de euro pe metru pătrat, în scădere cu 44,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ca urmare a impactului crizei economice.

B-dul Magheru, locul 39 în topul celor mai scumpe artere comerciale din lume

Artere comerciale din oraşe aflate în centrul şi estul Europei care s-au plasat înaintea Bulevardului Magheru sunt, în ordine, din Praga (locul 22), Budapesta (locul 34) şi Varşovia (locul 37).

Astfel, în regiunea Na Prikope/Wenceslas Square din Praga, chiria anuală este de 1.980 de euro pe metrul pătrat, în Vaci utca din Budapesta preţul este de 1.200 de euro pe metru pătrat, iar în ul. Nowy Swiat din Varşovia se plătesc 1.008 de euro pe metru pătrat.

Wenceslas Square din Praga

În Moscova, plasată pe locul 16, chiria de pe artera comercială Tverskaia este de 2.492 euro pe metru pătrat.

Artera comercială Tverskaia

În urma României s-au plasat artere comerciale din state precum Slovacia, Kuwait şi alte ţări arabe, sau Africa de Sud.

Clasamentul este condus în ordine de 5th Avenue din New York, care s-a menţinut pe poziţia de lider cu o chirie de 13.027 euro pe metru pătrat.

5th Avenue din New York

Pe locul doi este Causeway Bay din Hong Kong, cu 11.687 de euro pe metru pătrat.

Causeway Bay din Hong Kong

Avenue des Champs Elysées din Paris, cu 7.732 euro pe metru pătrat, ocupă poziţia a treia.

Avenue des Champs Elysées din Paris

Poziţia a patra este ocupată de Via Montenapoleone din Milano, cu 6.800 de euro pe metru pătrat.

Pe poziţia a cincea se află Ginza din Tokyo, cu o chirie de 5.950 euro pe metru pătrat.

Ginza din Tokyo

Recesiunea mondială a avut un impact semnificativ asupra spaţiilor comerciale de retail, iar chiriile au avut o evoluţie descendentă în majoritatea statelor analizate, pentru prima oară în peste 20 de ani, se arată în studiu.

Piaţa europeană nu a fost imună la astfel de probleme, iar preţurile chiriilor au scăzut cu 5,8%, pe unele pieţe din Europa Centrală şi de Est declinul fiind mai accentuat.

În primul semestru, preţul chiriilor a scăzut în România cu 38,9%, ca urmare a contracţiei economice, iar în Rusia cu 25%, în Ungaria cu 23,1%, în Turcia cu 18,9%, iar în Bulgaria cu 15,6%, ca efect al încrederii reduse a consumatorilor, a şomajului mare şi a declinului vânzărilor.

Chiriile din Bucureşti au coborât drastic în 2009, pe majoritatea segmentelor, cele mai afectate fiind chiriile spaţiilor stradale de retail. Astfel, la 60-80 de euro/mp/lună, chiriile spaţiilor comerciale stradale se află la cel mai redus nivel din ultimii patru ani, comparativ cu 150 euro/mp la jumătatea anului 2008, se mai arată în studiu, care avertizează că declinul ar putea continuă până la sfârşitul anului 2009.

După o perioadă foarte dificilă şi incertitudini, în ultimele 18 luni, piaţa mondială a spaţiilor de retail pare să se stabilizeze şi în curând ar putea avea loc o îmbunătăţire modestă a activităţilor, potrivit raportului.

Studiul a analizat date referitoare la chiriile spaţiilor de retail în 274 de locaţii din 60 de state la nivel mondial.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici