Banca americană JPMorgan este cea mai mare companie listată din lume

Banca americană JPMorgan Chase ocupă prima poziţie, pentru al doilea an consecutiv, în topul celor mai mari 2.000 de companii din lume listate la bursă, realizat de publicaţia americană Forbes.

126 afișări
Imaginea articolului Banca americană JPMorgan este cea mai mare companie listată din lume

Banca americană JPMorgan este cea mai mare companie listată din lume (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Pe locul doi se situează banca britanică HSBC, în urcare şase poziţii faţă de anul anterior, în timp ce conglomeratul General Electric (SUA) a coborât de pe doi pe trei.

Forbes a folosit patru criterii pentru clasificarea celor 2.000 de companii, respectiv vânzări (venituri), profit, active şi valoare de piaţă.

Top zece este completat de ExxonMobil (SUA), Royal Dutch Shell (Olanda), PetroChina, banca ICBC (China), Berkshire Hathaway (SUA), Petrobras (Brazilia) şi Citigroup (SUA).

În total, cele 2.000 de companii clasificate de Forbes au venituri anuale de 32.000 de miliarde de dolari, profituri de 2.400 de miliarde de dolari, active în valoare de 138.000 de miliarde de dolari şi o valoare de piaţă de 38.000 de miliarde de dolari. Aceste companii angajează circa 80 de miloane de persoane la nivel global.

Statele Unite au cea mai mare prezenţă între primele 100 de companii, respectiv 28, notează Forbes. Numărul companiilor americane în top 2.000 a stagnat la 536 în acest an, dar este în scădere faţă de 751 în 2004.

Regiunea Asia-Pacific domină clasamentul Forbes şi anul acesta, cu 701 companii, cu 11 mai mult ca anul trecut. Europa, Orientul Mijlociu şi Africa au 613 companii în top, în scădere cu 14, în timp ce numărul companiilor de pe cele două continente americane (excluzând SUA) a crescut cu trei, la 157.

În funcţie de valoarea de piaţă, cea mai mare companie este ExxonMobil (407,2 miliarde de dolari), urmată de Apple (324,3 miliarde de dolari) şi PetroChina (320,8 miliarde de dolari).

Topul activelor este dominat de corporaţiile financiare, în frunte cu Fannie Mae (3.222 miliarde de dolari), BNP Paribas(2.680,6 miliarde de dolari) şi Deutsche Bank (2.556,5 miliarde de dolari).

Lanţul american de magazine Wal-Mart a avut anul trecut cele mai mari venituri (421,8 miliarde de dolari) dintre cele 2.000 de companii, urmat de Royal Dutch Shell (369 miliarde de dolari) şi ExxonMobil (341,6 miliarde de dolari).

Grupul elveţian Nestle a raportat anul trecut cel mai mare profit, respectiv 36,65 miliarde de dolari. Locurile doi şi trei au fost ocupate de Exxon Mobil (30,5 miliarde de dolari) şi Gazprom (25,7 miliarde de dolari).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici