Banca Central Europeană avertizează: Îmbătrânirea populaţiei ar putea duce la lungi perioade de recesiune - Mediafax

Banca Central Europeană avertizează: Îmbătrânirea populaţiei ar putea duce la lungi perioade de recesiune

Fenomenul îmbătrânirii populaţiei în Europa ar putea induce restrângeri permanete de politici monetare, ceea ce ar duce la apariţia unor lungi perioade de recesiune şi recuperări mai slabe, a declarat economistul şef al Băncii Centrale Europene, citat de Reuters.

291 afişări

Imaginea articolului Banca Central Europeană avertizează: Îmbătrânirea populaţiei ar putea duce la lungi perioade de recesiune

Banca Central Europeană avertizează: Îmbătrânirea populaţiei ar putea duce la lungi perioade de recesiune

Schimbările demografice care se manifestă pe continent au dus deja la scăderea ratelor dobânzilor, oferind BCE mai puţin spaţiu de acţiune şi crescând riscul ca instituţia să rateze obiectivul privind inflaţia, a spus Praet la Madrid.

BCE şi-a depăşit ţinta în ultimii cinci ani, iar inflaţia nu pare să atingă obiectivul bănci,i de aproape 2%, înainte de sfârşitul deceniului, sugerând că politica monetară şi-ar fi pierdut o parte din potenţial, chiar dacă banca a folosit măsuri excepţionale pentru a stimula economia.

 

Deşi instrumentele neconvenţionale au fost eficiente pentru moment, a argumentat Praet, rata de echilibru a scăzut brusc, din cauza economiilor mai ale ale vârstnicilor, a redcuerii creşterii productivităţii şi a creşterii numărului pensionarilor în raport cu lucrătorii activi.

"Recesiunea poate dura mai mult, iar recuperarea poate fi mai lentă şi mai redusă, cu un risc mai mare de a rata obiectivele", a spus Praet, referindu-se la impactul ratelor scăzute ale dobânzii de echilibru asupra politicii BCE.

Praet a adăugat că soluţiile posibile ar putea include creşterea vârstei de pensionare, precum şi politici care încurajează participarea forţei de muncă, de exemplu prin creşterea mobilităţii forţei de muncă sau prin formarea mai eficientă a competenţelor. El a solicitat, de asemenea, politici de relansare a productivităţii, în special răspândirea măsurilor de sporire a productivităţii în întreaga uniune.

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
BCE ,
ÎMBĂTRÂNIRE ,
ANALIZĂ

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.