Banca Italiei: Bancnota de 500 de euro creşte riscul criminalităţii şi terorismului

Bancnota de 500 de euro creşte riscul de răspândire a criminalităţii, terorismului şi evaziunii fiscale, deoarece simplifică logistica manipulării, ascunderii şi transportului sumelor mari de bani, avertizează banca centrală a Italiei într-un raport obţinut de agenţia Bloomberg.

1056 afișări
Imaginea articolului Banca Italiei: Bancnota de 500 de euro creşte riscul criminalităţii şi terorismului

Banca Italiei: Bancnota de 500 de euro creşte riscul criminalităţii şi terorismului

În hârtii de 500 de euro, şase milioane de euro încap în cea mai mică geantă de voiaj, iar 10 milioane într-o cutie de valori cu adâncimea de 45 de centimetri, scrie Banca Italiei într-un studiu intern de 15 pagini.

"Răspândirea la scară largă a bancnotei de 500 de euro este un posibil motiv de îngrijorare în privinţa combaterii spălării de bani şi finanţării grupărilor teroriste. Banii cash sunt instrumentul ideal pentru plăţi şi tranzacţii ilegale, iar hârtia simplifică managementul logistic al sumelor mari de bani", potrivit raportului.

Raportul ar putea servi drept argument oficialilor din justiţie care doresc eliminarea hârtiei de 500 de euro, a doua bancnotă ca valoare la nivel mondial.

Banca Centrală Europeană (BCE) a reanalizat în 2005 denominarea bancnotelor euro, dar nu intenţionează să schimbe structura, a declarat un purtător de cuvânt al instituţiei.

Raportul Băncii Italiei ar putea semnala apariţia unor divergenţe în interioriu BCE privind avantajele şi dezavantajele de a păstra hârtia de 500 de euro.

Pericolele legate de circulaţia hârtiei de 500 de euro "ar putea merita atenţia autorităţilor monetare şi a instituţiilor care combat spălarea de bani şi terorismul", notează banca centrală de la Roma.

Purtătorul de cuvânt al BCE a declarat că instituţia nu are comentarii cu privire la raport, iar reprezentanţii Băncii Italiei au refuzat să se pronunţe.

Banca centrală a Canadei a retras în anul 2000 bancnota de 1.000 de dolari canadieni, pentru combaterea spălării banilor şi a crimei organizate.

Bancnota de 500 de laţi a Letoniei (951 de dolari americani) este cea mai valoroasă bancnotă din Europa, în timp ce hârtia de 10.000 de dolari din Singapore (echivalentul a 7.248 dolari SUA) are cea mai mare valoare din lume, însă este foarte rar întâlnită.

Dintre cele mai tranzacţionate monede, bancnotele de 500 de euro şi de 1.000 de franci elveţieni (939 de dolari) sunt cele mai valoroase, potrivit Băncii Italiei.

Cea mai valoroasă bancnotă din Statele Unite este cea de 100 de dolari.

Italia are una dintre cele mai dezvoltate economii subterane din Europa, care rulează, potrivit celor mai recente estimări, care datează din 2008, circa 19% din produsul intern brut al ţării, adică aproape 300 miliarde euro.

Mafiile italiene preferă bancnotele cu o valoare ridicată deoarece pot transporta sume mai mari de bani în spaţii mai restrânse, potrivit procurorului Maurizio De Lucia, care a participat în urmărirea şi capturarea, în 2006, a lui Bernardo Provenzano, şeful Mafiei Siciliene.

Principalele grupări mafiote italiene şi-au majorat profiturile cu 12% anul trecut, la peste 78 miliarde euro, potrivit organizaţiei SOS Impresa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici