Banca Mondială a înrăutăţit prognoza de creştere economică a României şi a avertizat că ţările în dezvoltare trebuie să se pregătească pentru "vremuri mai grele"

Banca Mondială (BM) a înrăutăţit prognoza de creştere economică a României pentru acest an de la 1,5%, nivel estimat anterior, la 1,2%, şi a avertizat că ţările în dezvoltare trebuie să se pregătească pentru o perioadă lungă de volatilitate la nivel global şi "vremuri mai grele".

994 afișări
Imaginea articolului Banca Mondială a înrăutăţit prognoza de creştere economică a României şi a avertizat că ţările în dezvoltare trebuie să se pregătească pentru "vremuri mai grele"

Banca Mondială a înrăutăţit prognoza de creştere economică a României şi a avertizat că ţările în dezvoltare trebuie să se pregătească pentru "vremuri mai grele" (Imagine: Shutterstock)

Pentru anul următor, Banca Mondială a redus uşor estimarea de creştere economică a României, de la 3%, cât anticipa în ianuarie, la 2,8%. Instituţia internaţională se aşteaptă la o accelerare a activităţii economice în 2014, cu un avans de 3,4%.

Ultimele prognoze de la FMI şi Comisia Europeană privind creşterea economică a României în acest an sunt uşor mai ridicate decât proiecţia Băncii Mondiale. Astfel, FMI se aşteaptă la un avans al PIB de 1,5%, iar Comisia Europeană de 1,4%.

"Ţările în dezvoltare ar trebui să se pregătească pentru o perioadă lungă de volatilitate la nivelul economiei globale, prin acordarea unei atenţii sporite startegiilor de dezvoltare pe termen mediu, în timp ce se pregătesc pentru vremuri mai grele. O reinflamare a tensiunilor în statele dezvoltate din Europa a erodat încrederea obţinută în primele patru luni ale anului, perioadă în care s-a înregistrat o revenire a activităţii economice şi o reducere a aversiunii investitorilor faţă de risc", potrivit raportului Perspective economice globale al Băncii Mondiale.

În regiunea Europa şi Asia Centrală, din care face parte România, creşterea economică va încetini de la 5,6% anul trecut la 3,3%, se menţionează în raport. Regiunea include 21 de state cu economii în dezvoltare.

Banca Mondială anticipează o încetinire majoră pentru Turcia în acest an, "după doi ani de creştere economică puternică dar nesustenabilă", de la 8,5% anul trecut la 2,9%, presupunând că situaţia globală nu se înrăutăţeşte.

Pe lângă Turcia, alte economii din regiune cu legături economice şi bancare cu Europa dezvoltată vor fi afectate în continuare de creşterea slabă înregistrată în Occident şi de reducerea expunerii de către bănci.

Pentru Bulgaria, Banca Mondială a redus la jumătate estimarea de creştere economică în acest an, de la 1,2% în ianuarie la 0,6%. Prognoza privind avansul PIB în acest an a fost revizuită în jos şi pentru Republica Moldova, de la 4% la 3%, precum şi pentru Serbia, de la 1,5% la 0,5%.

Banca Mondială a ridicat uşor proiecţia de creştere pentru Rusia, de la 3,5% la 3,8%, şi a menţinut aşteptările pentru Turcia, la 2,9%, şi Ucraina, la 2,5%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici