Banca potugheză Millenium, potenţial obiectiv de preluare pentru concurenţii internaţionali

Banca portugheză Millennium bcp, unul dintre investitorii care au ajuns în etapa finală a procesului de privatizare a Băncii Comerciale Române (BCR), dar a pierdut în favarea concurentului austriac Erste Bank, ar putea fi un obiectiv vulnerabil de preluare, comentează Reuters.

7 afișări

În ultimele 18 luni, Millenium bcp a eşuat de două ori în încercarea de a cumpăra alte instituţii de credit concurente.

Cotaţia acţiunilor Millenium bcp s-a apropiat, joi, de cel mai înalt nivel din ultimii cinci ani, întrucât investitorii portughezi au cumpărat un număr semnificativ de acţiuni, înainte de supunerea la vot, în cadrul unei vitoare reuniuni a acţionarilor, a planurilor preşedintelui Jorge Jardim Goncalves de intensificare a măsurilor de apărare a băncii faţă de o posiblă preluare.

Analiştii speculează că, la adunarea acţionarilor, Jardim Goncalves ar putea atrage atenţia asupra vulnerabilităţii celei mai mari bănci din Portugalia, cu o structură foarte fragmentată a acţionariatului, format în proporţie de 60% din investitori instituţionali locali şi internaţionali.

"În opinia noastră, Millenium bcp a fost întotdeauna vulnerabilă la o posibilă preluare iar această caracteristică se va menţine, având în vedere calitatea activelor, poziţionarea instituţiei în Portugalia, dar şi pe alte pieţe est-europene şi în Angola, precum şi structura fragmentată a acţionariatului", a spus John Dos Santos, analist la firma de brokeraj Lisbon.

Cu toate că organizarea reuniunii acţionarilor nu este certă, percepţia asupra instabilităţii interne a băncii se itensifică, a mai spus analistul.

Millenium bcp a intenţionat să cumpere concurentul portughez BPI în cursul anului 2007, dar încercarea de preluare a eşuat. De asemenea, la finele anului 2005, creditorul portughez a intrat în cursa pentru preluarea BCR şi a ajuns în etapa finală, dar a pierdut în favoarea grupului austriac Erste Bank.

Capitalizarea de piaţă a băncii portugheze, de 18,28 miliarde de dolari, transformă Millenium bcp într-un obiectiv accesibil unui investitor foarte hotărât să efectueze această achiziţie.

"Am putea publica o listă cu 12 nume ale investitorilor care ar putea cumpăra rapid o bancă de circa 15 miliarde de euro pentru a-şi consolida poziţia în Europa. Oricare dintre marile bănci din Marea Britanie, Franţa, Italia şi Spania ar putea fi potenţiali cumpărători", a spus Simon Maughan, analist la Blue Oak Capital.

Millennium a anunţat în luna martie că a înfiinţat o filială în România, care va funcţiona sub numele de Banca Millennium, după ce a primit autorizaţia de la Banca Naţională a României în luna decembrie a anului 2006. Banca portugheză va aloca 300 de milioane de euro pentru pentru dezvoltarea unei reţele de 100 de unităţi pe piaţa locală până în anul 2011.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici