Băncile au acordat populaţiei şi companiilor credite noi de 140 de miliarde de lei în 2023

  • Băncile au acordat populaţiei şi companiilor credite noi de 140 de miliarde de lei în 2023, în creştere cu 10,4% an la an.
  • Volumul creditelor noi reprezintă echivalentul a 36% din soldul creditului privat, care la finalul anului a atins 387 de miliarde de lei.
118 afișări
Imaginea articolului Băncile au acordat populaţiei şi companiilor credite noi de 140 de miliarde de lei în 2023

Băncile au acordat populaţiei şi companiilor credite noi de 140 de miliarde de lei în 2023

Creditele noi acordate de băncile din România populaţiei şi companiilor au atins 140 miliarde lei în 2023, în creştere cu 10,41% comparativ cu nivelul împrumuturilor noi accesate în 2022, arată datele centralizate de platforma Dreptul La Banking creată de Asociaţia Română a Băncilor (ARB).

Potrivit acestora, volumul creditelor noi accesate de populaţie şi companii anul trecut, reprezintă echivalentul a 36% din soldul creditului privat aferent lunii decembrie 2023, de 387 miliarde lei.

Soldul creditului neguvernamental este calculat ca diferenţa dintre totalul creditelor noi acordate populaţiei şi companiilor şi rambursările parţiale şi totale, precum şi vânzările de credite.

Viteza de reînnoire a creditelor a fost accelerată de impulsionarea finanţării companiilor, cu 77,3 miliarde lei, o pondere importantă dintre acestea accesând împrumuturi cu scadenţă scurtă, de sub un an.

În ceea ce priveşte repartiţia pe monede, datele ARB relevă că anul trecut 74,56% din credite au fost acordate în lei, 22,44% în euro şi 3% în dolari, ceea ce arată “încrederea în moneda naţională şi contribuie la reducerea riscului valutar”.

În perioada ianuarie 2020 - decembrie 2023, marcată de pandemia de coronavirus şi efectele războiului din Ucraina, volumul creditelor noi acordate de instituţiile de credit din România a atins 461 miliarde lei.

“Creditele noi, acordate în cei patru ani, depăşesc cu peste 19% soldul creditului neguvernamental înregistrat la finele lunii decembrie 2023 şi reprezintă echivalentul a unei treimi din Produsul Intern Brut al României. Statistica confirmă apetitul pentru creditele neguvernamentale şi sprijinul din ce în ce mai mare al băncilor din România pentru populaţie şi companii, cu toate că viteza privind creşterea creditării la nivel de sold este mai temperată în ultimii ani”, se menţionează în analiza ARB, citată de ZF.

Potrivit acesteia, sectorul bancar facilitează economisirea, la dobânzi competitive, pentru atingerea obiectivelor financiare pe termen lung ale clienţilor. Astfel, 15,89 milioane deponenţi persoane fizice şi juridice deţin depozite ce se ridică la aproape 574 miliarde lei în luna decembrie 2023, în creştere cu 11,8% în ritm anual.

În pofida rezultatelor bune, rentabilitatea industriei bancare s-a menţinut inferioară ratei profitabilităţii companiilor nefinanciare în 2023, continuând evoluţia din ultimul deceniu.

Rezultatele înregistrate în 2023 privind profitabilitatea se datorează avansului creditării, reversării unor provizioane constituite în anii pandemiei şi eficienţei sporite pe fondul intensificării digitalizării. La nivel naţional, peste 60% din profiturile obţinute de bănci au fost capitalizate ceea ce sporeşte capacitatea instituţiilor de credit de finanţare a nevoilor companiilor, populaţiei şi statului.

În anul 2022, sectorul bancar se situa la finele clasamentului rentabilităţii sectoarelor economice din România. Industria bancară se poziţiona pe locul 20 din 24 în topul sectoarelor economice din perspectiva rentabilităţii capitalurilor şi pe locul 24 din 24 în ceea ce priveşte rentabilitatea activelor.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici