Băncile au luat în octombrie 19,4 miliarde lei de la BNR sub formă de credite

Băncile au apelat, în septembrie, la împrumuturi de 19,4 miliarde lei prin facilitatea de creditare pe termen scurt acordată de BNR (credite Lombard), cu 21% mai mult decât suma acordată în lunile aprilie - septembrie şi cu 40% peste valoarea din septembrie, potrivit datelor BNR.

23 afișări
Imaginea articolului Băncile au luat în octombrie 19,4 miliarde lei de la BNR sub formă de credite

Băncile au luat în octombrie 19,4 miliarde lei de la BNR sub formă de credite (Imagine: Mediafax Foto)

BNR a acordat, în perioada aprilie - septembrie, credite către bănci prin Lombard în sumă de 15,94 miliarde de lei, în contextul în care numai în luna septembrie a împrumutat instituţiile de credit cu 13,87 miliarde de lei.

Totuşi, nivelul creditării prin Lombard se situează cu mult sub valorile din toamna anului trecut şi începutul lui 2010. Băncile au împrumutat de la banca centrală numai în luna octombrie 2008 suma record de 48,9 miliarde lei, pe fondul tensiunilor existente la acea vreme pe piaţa monetară locală.

Dobânzile s-au menţinut în octombrie la nivelurile din septembrie de 12% pentru facilitatea de creditare (rata dobânzii de politică monetară plus patru puncte procentuale) şi de 4% la facilitatea de depozit (rata dobânzii de politică monetară minus patru puncte procentuale).

Depozitele realizate de bănci la BNR s-au situat în octombrie la 554,8 milioane de lei, sumă de 12 ori mai mică decât plasamentele din luna septembrie, de 6,7 miliarde de lei.

Totodată, banca centrală a majorat în octombrie şi volumul mediu al injecţiilor realizate în piaţă prin intermediul operaţiunilor repo de aproape 7,4 ori comparativ cu luna septembrie, de la 381 milioane lei la 2,81 miliarde de lei.

BNR nu a mai efectuat în octombrie operaţiuni de tip reverse repo, de sterilizare a surplusului de bani din piaţă. În septembrie, media zilnică a tranzacţiilor de tip reverse repo a crescut de 3,4 ori faţă de suma din luna august, la 77,9 milioane lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici