Băncile, interesate să finanţeze construcţia reactoarelor 3 şi 4

Băncile se uită cu mare interes la proiectul construcţiei reactoarelor nucleare 3 şi 4 la centrala nuclear-electrică de la Cernavodă şi cu certitudine sunt interesate să îl finanţeze, a declarat, vineri, Ribiana Crasan, director în cadrul BRD-Societe Generale.

35 afișări
Imaginea articolului Băncile, interesate să finanţeze construcţia reactoarelor 3 şi 4

Băncile, interesate să finanţeze construcţia reactoarelor 3 şi 4 (Imagine din arhiva Mediafax Foto)

"Noi am finanţat şi reactorul 2", a spus Crasan, într-o dezbatere pe tema informării parlamentarilor europeni cu privire la construcţia unităţilor nucleare 3 şi 4 la centrala de la Cernavodă.

Secretarul de stat în Ministerul Economiei Tudor Şerban, prezent la dezbatere, a afirmat că, în luna decembrie, o delegaţie a europarlamentarilor va efectua o vizită de informare la Cernavodă.

"Totul se va finaliza cu o vizită în decembrie la centrala de la Cernavodă, pentru informarea parlamentarilor europeni", a spus Şerban.

La rândul său, directorul general al Nuclearelectrica, Pompiliu Budulan, a afirmat că, deocamdată, statul îşi păstrează participaţia de 51% pe care o are în compania care va construi unităţile 3 şi 4.

"Nu pot confirma sau infirma valoarea de patru miliarde de euro a acestui proiect, abia după 18 luni vom şti exact", a spus Budulan.

Potrivit datelor Nuclearelectrica, construcţile civile la unităţile 3 şi 4, pe baza tehnologiei CANDU, se află într-un stadiu avansat, respectiv 52% la reactorul 3 şi 30% reactorul 4. Valoarea totală a proiectului este estimată la patru miliarde de euro, din care statul, prin Nuclearelectrica, ar trebui să finanţeze 51%.

Budulan a afirmat că firmele AECL şi Ansaldo vor colabora la construcţia celor două reactoare. El a precizat că principalul atuu al României este că poate să îşi asigure sursele de combustibil nuclear pentru unităţile de producţie a electricităţii.

De asemenea, Şerban a adăugat că, deocamdată, statul nu are în vedere să renunţe la participaţia de 51% în proiect şi că există bani pentru primii doi ani de dezvoltare a proiectului.

"Nu renunţăm încă la 51%. Probabil că va fi o problemă pentru 2011-2012. Pentru primii doi ani nu este problemă de bani", a spus Şerban.

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a afirmat în septembrie, că, după finalizarea discuţiilor privind proiectul de buget pentru anul 2010, se va decide dacă statul român are sau nu fondurile necesare pentru susţinerea participaţiei de 51% în proiectul reactoarelor nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici