Băncile pentru locuinţe vor avea la sfârşitul anului aproape 400.000 de clienţi

Băncile pentru locuinţe estimează că portofoliul de clienţi va include 375.000 - 400.000 de români până la finele acestui an, comparativ cu 320.000 de persoane în decembrie 2010, iar economiile acestora vor avansa cu peste 40%, la circa un miliard de lei.

33 afișări
Imaginea articolului Băncile pentru locuinţe vor avea la sfârşitul anului aproape 400.000 de clienţi

Băncile pentru locuinţe vor avea la sfârşitul anului aproape 400.000 de clienţi (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

"Clienţii sistemului Bauspar, de economisire-creditare, provin în prezent din familii cu venituri medii şi sub-medii, de circa 600 euro/lună/familie, pentru care accesul la produse de finanţare imobiliară este limitat. Numărul persoanelor care au contractat un astfel de produs urmează un trend crescător, de la peste 100.000 în anul 2007 la circa 375.000-400.000 de clienţi estimaţi pentru finalul anului 2011", a declarat într-o conferinţă de presă economistul-şef al BCR, Lucian Anghel, citând un studiu al Asociaţiei Băncilor pentru Domeniul Locativ din România.

Economistul a arătat că piaţa potenţială este formată din peste un milion de persoane interesate de produsele Bauspar în viitorul apropiat.

El a arătat că sumele economisite în acest sistem au crescut în ultimii trei ani cu peste 50% anual, fiind estimată depăşirea sumei de un miliard lei la finalul acestui an.

Pe piaţa de economisire-creditare din România sunt prezente două bănci, Raiffeisen Banca pentru Locuinţe şi BCR Banca pentru Locuinţe, care aveau la finele anului trecut un portofoliu format din peste 320.000 de persoane, care au depus în total aproximativ 700 de milioane de lei.

Astfel, sumele economisite prin sistemul de economisire-creditare reprezentau la finele anului trecut sub 1% din totalul depozitelor populaţiei, de peste 104 miliarde de lei.

Anghel a precizat că în România procentul persoanelor care trăiesc într-o casă supraaglomerată este de opt ori mai mare decât în Germania şi de două ori mai mare decât în Cehia.

Totodată, el a arătat că în plin avânt al sectorului rezidenţial, în perioada 2007-2009, ponderea locuitorilor care trăiesc într-o casă supraaglomerată în România s-a diminuat numai cu un punct procentual compartiv cu o scădere de opt punct în Ungaria, şase puncte în Cehia şi trei puncte în Polonia.

"România are nevoie disperată de economisire, iar sistemul de economisire-creditare este singurul pe care îl susţine şi statul, prin acordarea unei prime de 25% din suma economisită în anul respectiv, dar nu mai mult de 250 euro/an/deponent", a spus Anghel.

El consideră că acordarea primei de la stat are ca efect atragerea şi orientarea economiilor populaţiei spre investiţii în domeniul locativ (renovare, reabilitare, construcţie sau achiziţie de locuinţe) şi reprezintă un sprijin sustenabil acordat depozitelor Bauspar, care va permite pe termen mediu acestui sector să finanţeze investiţii anuale de circa 600 de milioane de lei în modernizarea şi construcţia de locuinţe, ce pot genera peste 10.000 de locuri de muncă în industria construcţiilor şi, astfel, fiind generate venituri anuale suplimentare la bugetul de stat, din taxe şi asigurări sociale.

Anghel a menţionat că acordarea primei de la stat are efect de multiplicare a investiţiei, prin sumele încasate la bugetul statului din TVA, impozit pe venituri, asigurări sociale.

Produsul de economisire-creditare constă în încheierea unui contract prin care clienţii trebuie să economisească o perioadă de timp, în medie 3-5 ani, iar ulterior au posibilitatea accesării unui credit în lei cu dobândă fixă, avantajoasă. Pe toată perioada de economisire cu băncile pentru locuinţe, clienţii primesc la soldul economisit într-un an prima de stat de 25% pe an, în limita a 250 de euro, plus dobânda oferită de bănci. La partea de creditare, dobânzile sunt în lei, fixe, cu valori între 4,5% şi 6%, în funcţie de produsul ales.

Finanţările obţinute pot fi folosite pentru îmbunătăţirea domeniului locativ: renovare, modernizare, extindere, construcţie sau cumpărare de locuinţe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici