Băncile se aşteaptă la înăsprirea condiţiilor de creditare

Băncile se aşteaptă în perioada următoare la înăsprirea condiţiilor de creditare pentru companii şi populaţie, a declarat, miercuri, şeful direcţiei de stabilitate financiară din cadrul băncii centrale, Ion Drăgulin.

15 afișări
Imaginea articolului Băncile se aşteaptă la înăsprirea condiţiilor de creditare

Băncile se aşteaptă la înăsprirea condiţiilor de creditare

"Majoritatea companiilor s-au finanţat anul trecut în valută, atât intern, cât şi extern, ceea ce înseamnă o expunere valutară foarte mare a acestora şi ar putea pune în discuţie riscul valutar", a afirmat Drăgulin la seminarul "Creşterea dobânzilor - frână pentru creditare sau doar temperare?", organizat de Ziarul Financiar.

Totuşi, în condiţiile unei creşteri consistente a dobânzilor la împrumuturile contractate, sectorul companiilor ar fi rezistent la şocurile moderate, potrivit acestuia.

La nivelul total al companiilor, aşteptările băncilor erau de relaxare a condiţiilor de creditare pentru primul trimestru al acestui an.

Deciziile de politică monetară au înăsprit însă standardele şi termenii de creditare pentru firme, iar printre factorii de modificare percepuţi de bănci se numără situaţia actuală sau aşteptată a capitalului băncii, deciziile de politică monetară sau prudenţială a BNR şi aşteptările privind situaţia economică generală.

În ceea ce priveşte creditarea populaţiei, băncile spun că standardele de creditare s-au relaxat uşor, însă se aşteaptă la o creştere a restricţiilor impuse.

Pentru al doilea trimestru al acestui an se anticipează o creştere a restricţiilor la creditele pentru achiziţii de locuinţe şi terenuri, potrivit datelor prezentate de Drăgulin.

"Principalele probleme legate de sectorul populaţiei faţă de sistemul bancar sunt creşterea puternică a creditului de consum şi a scadenţelor, precum şi expunerea valutară. Creşterea costului de finanţare reclamă o preocupare şi mai mare pentru gestionarea riscului de neplată", a spus Drăgulin.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici