Băsescu: Decizia Consiliului, garanţie că subsidiarele băncilor nu pierd fluxurile de capital

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri seară, la Bruxelles, că decizia Consiliului European privind soluţiile de capitalizare a băncilor înseamnă că toate statele din UE au garanţia că subsidiarele băncilor mamă nu vor avea probleme legate de fluxurile de capital.

334 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Decizia Consiliului, garanţie că subsidiarele băncilor nu pierd fluxurile de capital

Băsescu: Decizia Consiliului, garanţie că subsidiarele băncilor nu pierd fluxurile de capital (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

El a anunţat că la lucrările Consiliului Europea s-au adoptat soluţii pentru capitalizarea băncilor. "A fost adoptată declaraţia de recapitalizare a băncilor. Acest document vizează finanţarea băncilor pe termen mediu, ca să se asigure fluxurile de creditare pe termen mediu a economiei reale", a spus Băsescu.

Şeful statului a precizat că declaraţia vizează asigurarea cantităţii şi calităţii capitalului, pentru că, de fapt, se vizează introducerea în sistemul bancar a unui capital de primă clasă, respectiv lichiditate în bani.

"Se injectează în sistemul bancar european capital de cea mai bună calitate, care poate susţine nu doar economia, dar şi nevoia de credite a statelor", a spus Băsescu.

El a subliniat că, prin decizia adoptată de Consiliu, nu numai România, ci şi toate statele au garanţia că subsidiarele aparţinând băncilor-mamă din alte state vor avea nivelul de capital menţinut şi pentru anii următori.

"Deci ceea ce a însemnat îngrijorarea noastră a primit un răspuns din parea statelor membre. Propunerea noastră a fost materializată printr-un text care vizează toate statele UE. Deci statul gazdă al subsidiarelor nu va fi niciodată în pericol de a constata că piaţa bancară e diminuată prin retragerea fluxurilor de capital", a spus şeful statului.

Preşedintele a subliniat că obiectivul pe care iniţial l-a prezentat ca fiind un interes al României a fost generalizat pentru toate statele UE, ca obligaţie pentru băncile mamă de a-şi finanţa corespunzător subsidiarele prin menţinerea fluxurilor de capital existente şi în anii următori.

"Acest lucru va permite României atât creditatea economiei, cât şi achiziţia de resurse financiare pentru acoperirea nevoilor bugetului de stat. Altfel spus, va permite României să-şi menţină nivelul actual de pe piaţa datoriilor suverane", a spus preşedintele.

El a arătat că nimic nu putea să înceapă până nu se clarifica modalitatea de consolidare a băncilor. "Acest prim punct a funcţionat ca o cheie de dezlegare a celorlalte probleme. Nu e suficientă, dar de la ea trebuia pornit. Urmează şi celelalte două mari probleme - Grecia şi fondul european de stabiliatte financiară", a spus Băsescu.

Uniunea Europeană a ajuns miercuri seară la un acord pentru recapitalizarea băncilor, cu ocazia summitului de la Bruxelles, anunţă premierul Poloniei, Donald Tusk.

Preşedintele Băsescu declara, miercuri, că România ar fi "într-o dificultate foarte mare" dacă fluxurile de capital oferite de bancile mamă spre a fi utilizate la băncile lor din România s-ar micşora, explicând că nu s-ar mai putea finanţa nici măcar bugetul de cheltuieli de anul acesta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici