Băsescu, la Haga: România a fost a treia ţară care a returnat, încă din 2009, reziduurile nucleare

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la Summit-ul de la Haga, că România şi-a îndeplinit toate angajamentele luate privind securitatea nucleară, fiind a treia ţară care a returnat încă din 2009 combustibilul nuclear folosit, în Federaţia Rusă.

769 afișări
Imaginea articolului Băsescu, la Haga: România a fost a treia ţară care a returnat, încă din 2009, reziduurile nucleare

Traian Băsescu (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Preşedintele Traian Băsescu a arătat că obiectivele Summit-ului Securităţii Nucleare de la Haga sunt creşterea nivelului de securitate în domeniul nuclear, care se referă atât la modul de funcţionare a instalaţiilor - accidentele nucleare din ultima decadă probând că este nevoie de îmbunătăţirea securităţii instalaţiilor -, dar şi securitatea privind utilizarea materialului nuclear de grupări teroriste sau organizaţii neautorizate.

Şeful statului a mai spus că România a avut un set de angajamente, pe care şi le-a luat la Summit-ul anterior, de la Seul, iar zona cea mai sensibilă este cea a acceptării controalelor şi a monitorizării Agenţiei internaţionale pentru securitate nucleară, precum şi contribuţiile la fondurile Agenţiei, în vederea desfăşurării a diverse acţiuni.

"România şi-a îndeplinit toate obligaţiile asumate la Summit-ul de la Seul, prin două inspecţii care au avut loc în ceea ce priveşte securitatea instalaţiilor nucleare naţionale", a spus Băsescu, precizând că la una dintre inspecţii s-au făcut 25 de recomandări, neesenţiale pentru securitate, care au fost integral îndeplinite.

Traian Băsescu a precizat că România a fost a treia ţară care a returnat încă din 2009 combustibilul nuclear consumat, reziduurile nucleare, în Federaţia Rusă, de la reactoarele de cercetare.

"Şi în acest Summit s-a subliniat faptul că foarte multe ţări încă nu au returnat combustibilul nuclear consumat, extrem de radioactiv", a mai afirmat Traian Băsescu, precizând că Summit-ul de la Haga a făcut un apel la statele care nu au returnat acest combustibil.

Băsescu a mai spus că România face parte din cele 34 de state care au un ciclu nuclear complet şi cel mai curat cu putinţă, pentru că sistemul românesc nu utilizează uraniu îmbogăţit.

Preşedintele a explicat că România are şi partea de depozitare a reziduurilor radioactive, precizând că este extrem de important ca o ţară să aibă tot ciclul nuclear, pentru că, astfel, România nu are nevoie nici să importe sau să exporte reziduuri în ţări care au capacitatea de depozitare.

Traian Băsescu a spus că acest Summit nu caută să aducă nimic nou, ci caută să consolideze, cee ce este extrem de important.

"Am stabilit că în securitatea naţională nu avem ce să aducem nou decât să consolidăm ceea ce ştim că trebuie făcut", a spus şeful statului.

Băsescu a anunţat că România va primi în 2016 o misiune follow-up la misiunile Agenţiei Internaţionale pentru Energie Nucleară, pentru a se vedea progresele înregistrate în acest domeniu.

"Nu discutăm de respectarea nivelului de securitate standard (..) Discutăm despre creşterea nivelului de securitate peste standardul cerut de documentaţia tehnică a instalaţiilor, la momentul intrării lor în funcţiune", a spus Băsescu.

În plus, România este extrem de preocupată de combaterea oricărei încercări de folosire a teritoriului ei pentru tranzit de produse nucleare şi elemente nucleare neautorizate sau trazit de instalaţii neautorizate, prin portul Constanţa, Aeroportul Otopeni sau camioane aflate în tranzit prin ţară.

"România este una dintre ţările cele mai dedicate blocării tranzitului ilegal de utilaje, echipamente care ar putea fi utilizate în instalaţii nucleare neauorizate sau ascunse de un stat sau un grup de cetăţeni", a mai afirmat şeful statului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici