Băsescu: Noul acord cu FMI şi CE va fi de cinci miliarde de euro

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, duminică seară, că noul acord cu FMI, BM şi CE va fi de cinci milarde de euro, 3,6 miliarde urmând să provină de la Fond, iar 1,4 miliarde, de la Comisia Europeană.

48 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Noul acord cu FMI şi CE va fi de cinci miliarde de euro

Băsescu: Noul acord cu FMI şi CE va fi de cinci miliarde de euro (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Noul acord nu implică finanţare, este un acord de tip preventiv, sau un acord de precauţie, prin care Fondul şi UE ţin la dispoziţia României, deci fără să-i accesăm, cinci miliarde de euro - 3,6 FMI şi 1,4 miliarde Uniunea Europeană", a declarat Traian Băsescu.

El a mai spus că banii vor fi ţinuţi la dispoziţie fără comision.

Şeful statului a menţionat că acest acord a fost necesar în perspectiva consolidării macroeconomice.

El a mai spus că programul cu FMI, BM şi CE este necesar pentru că este nevoie de asistenţă în realizarea programului de convergenţă în acord cu obiectivele majore ale UE în perioada următoare.

Preşedintele a spus că vor continua, în perspectiva acordului, reformele în educaţie şi sănătate, se vor consolida şi implementa Legile pensiilor şi salarizării.

Agenţia MEDIAFAX informa, în decembrie 2010, din surse guvernamentale, că autorităţile române au în vedere un nou acord cu FMI, de 5-6 miliarde de euro, suma putând să crească în funcţie de nevoile de finanţare.

MEDIAFAX informa, la finele lunii ianuarie, că Guvernul negociază cu FMI încheierea unui nou acord, cu o durată de doi ani, prin care să finalizeze reformele structurale, luând în calcul şi că această înţelegere va cuprinde anul electoral 2012, ceea ce determină un risc politic important.

Suma va fi pusă la dispoziţia României sub forma unui acord de tip preventiv şi va fi accesată doar în caz de urgenţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici