Băsescu: Noul acord cu FMI va fi pe doi ani şi nu va presupune finanţare

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, duminică seară, că noul acord cu FMI va fi pe doi ani şi nu va implica finanţare, fiind de tip preventiv, de precauţie, şeful statului menţionând că Fondul şi UE vor ţine la dispoziţia României banii.

28 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Noul acord cu FMI va fi pe doi ani şi nu va presupune finanţare

Băsescu: Noul acord cu FMI va fi pe doi ani şi nu va presupune finanţare (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

El a menţionat că au existat voci care au susţinut că noul acord ar trebui să fie pe un an.

"Nu, este un acord care are obiective pe termen mediu, care lansează o viziune de modernizare a statului şi a serviciilor sale, şi materializarea acestor obiective nu se poate realiza într-un singur an. Ca atare, acordul este pentru doi ani", a spus preşedintele.

Şeful statului a enumerat motivele pentru un nou acord, printre acestea fiind riscul regiunii, încă ridicat, adică faptul că sunt destule ţări din UE intră cu un program de austeritate.

"Suntem într-o criză a datoriilor suverane şi nu ştim cum pot evolua alte state. De aceea am stabilit, împreună cu guvernatorul, cu prim-ministrul, cu ministrul de Finanţe, că această sumă, dacă este ţinută la dispoziţia României pentru o situaţie de criză neprevăzută, este acoperitoare pentrru a evita un derapaj generat de ce s-ar întâmpla în alte ţări, în UE sau în regiune", a mai spus şeful statului.

Agenţia MEDIAFAX a anunţat, la începutul lunii ianuarie, citând surse guvernamentale, că FMI va pune la dispoziţia României aproximativ 3,6 miliarde euro în cadrul noului acord, de tip preventiv, iar banii vor fi accesaţi doar în caz de urgenţă.

MEDIAFAX informa, la finele lunii ianuarie, că Guvernul negociază cu FMI încheierea unui nou acord, cu o durată de doi ani, prin care să finalizeze reformele structurale, luând în calcul şi că această înţelegere va cuprinde anul electoral 2012, ceea ce determină un risc politic important.

O misiune FMI - CE se află în România pentru a şaptea evaluare a acordului stand-by, în care se analizează îndeplinirea obiectivelor stabilite pentru ultimul trimestru din 2010 şi se negociază condiţiile privind un nou acord, de tip preventiv. Misiunea se încheie marţi, 8 februarie.

Şeful statului s-a întâlnit cu membrii delegaţiei sâmbătă seară, la Cotroceni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici