Băsescu: Scăderea cotei unice nu mi se pare o soluţie, eu aş susţine scăderea contribuţiilor

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la Pro TV, că reducerea cotei unice nu este o soluţie, că TVA nu va creşte şi a subliniat că susţine scăderea contribuţiilor salariaţilor.

30 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Scăderea cotei unice nu mi se pare o soluţie, eu aş susţine scăderea contribuţiilor

Băsescu: Scăderea cotei unice nu mi se pare o soluţie, eu aş susţine scăderea contribuţiilor (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

"(TVA . n.r.) nu are cum să crească. În orice caz, în UE taxă pe valoarea adăugată mai mare de 25% nu e posibil", a declarat Traian Băsescu la Pro TV.

El a adăugat că scăderea nivelului cotei unice nu este o soluţie.

"Nu cred că este o soluţie. Vă pot spune că sunt în discuţii chiar cu specialişti pe tema asta, cu PDL, cu o echipă formată de Adriean Videanu, care vine cu varianta reducerii cotei unice. Nu mi se pare o soluţie. Dau şi un argument simplu: dincolo de orice altceva, avem marii contributori la bugetul de stat din cota unică - Petrom, Rompetrol, Dacia, Nokia, cei care, să spunem, au performanţă. Reducerea de la 16 la 12 sau la 10 înseamnă un deficit în buget. Cu ce le compensăm? Cu cei care acum fac evaziune la 16%?!", a mai spus Băsescu.

El a adăugat că speră că va fi posibilă o scădere a contribuţiei salariaţilor.

"Asta aş susţine dacă am găsi o soluţie de compensare în buget. Scăderea contribuţiilor este esenţială", a precizat şeful statului.

El a apreciat că în prezent este nevoie de stabilitatea a sistemului fiscal.

Potrivit proiectului de buget pentru 2011, obţinut de MEDIAFAX, pensiile din sistemul public, inclusiv pensia minimă garantată acordată în prezent sub forma unei indemnizaţii sociale, vor fi îngheţate la valorile actuale pe parcursul anului viitoe, iar contribuţiile de asigurări sociale percepute angajatorului şi angajatului nu vor scădea sub nivelul actual.

Andreea Paul Vass, consilier al premierului, a declarat, joi, că există o presiune puternică din partea PDL pentru scădere cotei unice la 10% sau 12%, însă atât timp cât nu vor fi găsite soluţii de compensare a pierderilor estimate la buget, această măsură nu va putea fi luată.

Guverrnatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat recent că nivelul contribuţiilor plătite de firme şi salariaţi este enorm pentru a menţine un anumit nivel al pensiilor, însă descurajează astfel munca, exact elementul care poate asigura un nivel ridicat al pensiilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici