Băuturile răcoritoare cu zahăr sau îndulcitori ar putea fi accizate. Cât vor costa?

Deputatul PDL Petru Călian propune accizarea băuturilor răcoritoare carbogazoase sau necarbogazoase cu conţinut de zahăr sau îndulcitori, spunând că măsura ar aduce venituri suplimentare anuale la bugetul de stat de 1,5 miliarde de euro.

163 afișări
Imaginea articolului Băuturile răcoritoare cu zahăr sau îndulcitori ar putea fi accizate. Cât vor costa?

Băuturile răcoritoare cu zahăr sau îndulcitori ar putea fi accizate. Cât vor costa? (Imagine: Shutterstock)

Călian a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că propunerea a fost discutată cu ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, iar un mesaj pe acest subiect a fost transmis şi premierului Emil Boc.

"Propun introducerea unei accize pe băuturile răcoritoare carbogazoase sau necarbogazoase, cu conţinut de zahăr sau îndulcitori, ca o măsură pentru sănătatea populaţiei. De asemenea, o astfel de acciză medie de circa 0,90 de euro pe hectolitru ar duce la înregistrarea unor venituri suplimentare la bugetul de stat de 1,5 miliarde de euro pe an, ceea ce înseamnă un plus la PIB de 1,2 la sută, raportat la consumul actual de astfel de băuturi. Propunerea am discutat-o cu ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, şi i-am transmis un mesaj pe acest subiect şi premierului Emil Boc", a spus Călian.

Deputatul PDL a precizat că pentru introducerea accizei pe aceste băuturi răcoritoare, Guvernul ar trebui să modifice Codul Fiscal, iar dacă nu o va face, el va depune o iniţiativă legislativă în acest sens.

Potrivit lui Călian, veniturile înregistrate în urma introducerii accizei vor putea fi redirecţionate spre domeniul sănătăţii şi spre reducerea TVA cu două procente. De asemenea, Guvernul poate decide redirecţionarea banilor spre agricultură sau micii întreprinzători.

Petru Călian a explicat că astfel de accize pe băuturile răcoritoare sunt percepute de ţări europene precum Franţa, Belgia, Danemarca, Finlanda, Olanda.

Deputatul PDL nu crede că introducerea accizei va duce la creşterea preţurilor la băuturile răcoritoare în România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici