BCE a anunţat oficial că încheie programul de achiziţii de obligaţiuni. Ce se va întâmpla cu dobânzile

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat, joi, că finalizează programul de achiziţionare de obligaţiuni, la finele acestei luni, potrivit unui comunicat de presă, citat de Reuters şi Bloomberg.

732 afișări
Imaginea articolului BCE a anunţat oficial că încheie programul de achiziţii de obligaţiuni. Ce se va întâmpla cu dobânzile

Banca apreciase încă din vară, că va finaliza acest program la finele acestui an. În valoare de 2.600 miliarde de euro, programul a fost început acum patru ani, scopul principal fiind de a stimula creşterea economiei din zona euro, după criză.

În ciuda faptului că va încheia acest program, BCE a precizat că va continua să reinvestească numerarul obţinut din obligaţiuni la scadenţă pentru o perioadă lungă de timp după primel majorări ale ratei dobânzii de politică monetară şi, în orice caz, cât timp va fi necesar.

Ratele dobânzilor vor rămâne la unele dintre cele mai reduse niveluri istorice cel puţin până în timpul verii anului viitor.

De asemenea, joi, BCE a decis, joi, să păstreze rata la depozitele bancare overnight, care în prezent este principalul instrument al dobânzii cheie, la -0,40%, în timp ce rata principală de refinanţare, care determină costul creditului în economie, a păstrat-o la 0,00%, iar rata dobânzii la facilitatea de creditare marginală, care reprezintă rata de împrumut de urgenţă overnight pentru bănci, la -0,25%.

La finele acestui an, BCE este aproape să îşi atingă ţinta de inflaţie, care este de 2%, dar revenirea creşterii economice în zona euro este încă la niveluri reduse.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici