BCE ar putea opri accesul băncilor cipriote la fonduri de urgenţă, în lipsa unui acord cu UE

Banca Centrală Europeană (BCE) va împrumuta băncilor din Cipru lichiditate de urgenţă doar până luni, urmând să ia în calcul accesul ulterior al instituţiilor de credit cipriote la fonduri doar dacă există un acord de asistenţă externă cu UE şi FMI.

333 afișări
Imaginea articolului BCE ar putea opri accesul băncilor cipriote la fonduri de urgenţă, în lipsa unui acord cu UE

BCE ar putea opri accesul băncilor cipriote la fonduri de urgenţă, în lipsa unui acord cu UE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Consiliul guvernatorilor BCE a decis să menţină nivelul actual al mecanismului de lichiditate de urgenţă (Emergency Liquidity Assistance - ELA) până luni. Ulterior, accesul la ELA poate fi analizat dacă există un program UE/FMI, care să asigure solvabilitatea băncilor în cauză", se arată într-un comunicat al BCE.

Prelungirea accesului băncilor cipriote la lichiditate de urgenţă de la BCE a fost cerută de banca centrală din Cipru.

Băncile din Cipru sunt închise de la începutul săptămânii, iar autorităţile au anunţat că instituţiile de credit vor râmâne închise până marţi.

Parlamentul cipriot a respins săptămâna aceasta instituirea unei taxe pe depozitele din băncile locale, măsură impusă de statele zonei euro. Guvernul de la Nicosia trebuie să strângă 5,8 miliarde de euro din taxe pe depozitele bancare, pentru a primi un pachet de împrumuturi de 10 miliarde de euro, au decis sâmbătă statele din zona euro.

Liderii ciprioţi lucrează în prezent la un alt plan pe care să-l propună partenerilor europeni.

Întrucât obligaţiunile statului cipriot nu sunt eligibile ca garanţii în operaţiunile de refinanţare de la BCE, din cauza ratingului scăzut al ţării, banca centrală cipriotă asigură instituţiilor de credit locale fonduri prin intermediul mecanismului de lichiditate de urgenţă al BCE. Acordarea accesului la lichiditate de urgenţă trebuie aprobată de consiliul guvernatorilor BCE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici