BCE: Criza datoriilor din zona euro a depăşit momentul critic, chiar dacă instituţia a înrăutăţit prognoza economică

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a declarat joi că criza datoriilor din zona euro a depăşit momentul critic, chiar dacă instituţia a înrăutăţit prognoza privind economia regiunii de la un avans de 0,3% la un declin de 0,1%, transmite Bloomberg.

258 afișări
Imaginea articolului BCE: Criza datoriilor din zona euro a depăşit momentul critic, chiar dacă instituţia a înrăutăţit prognoza economică

BCE: Criza datoriilor din zona euro a depăşit momentul critic, chiar dacă instituţia a înrăutăţit prognoza economică (Imagine:Mediafax Foto/AFP)

În privinţa inflaţiei, Draghi se aşteaptă ca indicatorul să rămână în acest an peste ţinta de sub 2% a BCE.

"Rata inflaţiei se va menţine probabil peste 2% în 2012. Riscurile legate de perspectivele economice vor exista în continuare, dar vedem semne de revenire a încrederii în euro", a afirmat Draghi într-o conferinţă de presă susţinută după ce BCE a menţinut dobânda de politică monetară la minimul record de 1%.

Comentariile lui Draghi sunt cu siguranţă îndrăzneţe. BCE este încrezătoare că criza a fost evitată, iar atenţia instituţiei revine asupra inflaţiei, a declarat James Nixon, analist la Societe Generale în Londra.

Criza datoriilor afectează creşterea economică în zona euro şi face băncile reticente să dea împrumuturi.

După ce a acordat băncilor împrumuturi pe termen de trei ani în valoare de peste 1.000 de miliarde de euro, BCE se confruntă cu creşterea preţului petrolului care alimentează inflaţia într-o perioadă în care cel puţin şase din din cele 17 state din uniunea monetară se află în recesiune.

BCE a mărit estimarea referitoare la inflaţie la 2,4%, de la nivelul de 2% anticipat în decembrie.

Economia zonei euro s-ar putea contracta cu 0,1%, comparativ cu prognoza precedentă, a unui avans de 0,3%.

"Cele mai recente date confirmă semnele de stabilizare a economiei zonei euro, deşi perspectiva este încă expusă riscurilor de scădere. Privind în viitor, ne aşteptăm ca economia zonei euro să îşi revină treptat pe parcursul anului", a spus Draghi.

Creşterea economică se va accelera la 1,1% în 2013, iar inflaţia va încetini la 1,6%, potrivit estimărilor BCE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici