BCE, pierdere de 1,3 miliarde de euro în 2023, pentru prima dată în ultimii 19 ani

Banca Centrală Europeană (BCE) a raportat pierderi pentru prima dată din 2004, din cauza dobânzilor mai mari ale dobânzilor, scrie CNBC, citat de Ziarul Financiar.

478 afișări
Imaginea articolului BCE, pierdere de 1,3 miliarde de euro în 2023, pentru prima dată în ultimii 19 ani

BCE, pierdere de 1,3 miliarde de euro în 2023, pentru prima dată în ultimii 19 ani

Astfel, instituţia a anunţat pierderi de 1,3 miliarde de euro, care altfel ar fi fost mai mari dacă BCE nu şi-ar fi folosit provizioanele în valoare de 6,6 miliarde de euro acumulate de-a lungul timpului.

BCE a majorat ratele din teritoriu negativ până la un record de 4% între iulie 2022 şi septembrie 2023, ca răspuns la creşterea inflaţiei şi la pierderea accesului la energia rusească după declanşarea războiului din Ucraina.

Pierderile, care vor continua pe parcursul a câţiva ani, nu vor afecta capacitatea instituţiei de „a implementa o politică monetară eficientă”, transmite Banca Centrală Europeană. „Puterea financiară a BCE este subliniată de capitalul şi de conturile sale, care împreună, se ridicau la 46 de miliarde de euro în 2023”.

„Nu va afecta politica monetară. Nu există nici o instituţie în economie care să fie mai pregătită de a face faţă pierderilor decât o bancă centrală”, a explicat Holger Schmieding, chief economist la Berenberg.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici