BCE se aşteaptă ca băncile elene să fie recapitalizate până în iunie

Banca Centrală Europeană (BCE) se aşteaptă ca băncile elene să fie recapitalizate până la sfârşitul lunii iunie, a declarat un oficial al instituţiei, care a spus că BCE nu va comenta rezultatele testelor de stres anunţate de banca centrală a Greciei în această săptămână, transmite Kathimerini.

107 afișări
Imaginea articolului BCE se aşteaptă ca băncile elene să fie recapitalizate până în iunie

BCE se aşteaptă ca băncile elene să fie recapitalizate până în iunie (Imagine: Shutterstock)

Oficialul BCE a spus că necesarul de capital al instituţiilor financiare elene, evaluat de BlackRock, este responsabilitatea exclusivă a Băncii Greciei, în timp ce Banca Centrală Europeană va anunţa rezultatele propriilor teste de stres în toamna acestui an.

Banca Greciei a anunţat joi că băncile elene au nevoie în total de capital suplimentar de 6,4 miliarde de euro, din care 5,8 de miliarde de euro în cazul celor mai mari dintre ele, respectiv National Bank of Greece, Piraeus Bank, Eurobank Ergasias şi Alpha Bank.

National Bank of Greece, cea mai mare bancă grecească, are nevoie de 2,18 miliarde euro, iar Piraeus Bank, aflată pe locul al doilea, trebuie să atragă capital de 425 milioane euro, potrivit raportului Băncii Greciei.

Eurobank Ergasias, a treia bancă elenă, necesită o recapitalizare de 2,95 miliarde euro, în timp ce Alpha Bank are nevoie de 262 milioane euro.

Un oficial european de la Bruxelles a declarat pentru Kathimerini că este improbabil ca rezultatele testelor de stres realizate de BCE să aibă un impact asupra Greciei.

"Nu am aprobat sau verificat nici testele de stres aplicate băncilor din Irlanda", a spus el, adăugând că troika creditorilor Greciei se aşteaptă ca testele de stres ale BCE să arate că necesarul de capital al băncilor elene este cu 2-3 miliarde de euro mai mare decât rezultatul anunţat de Banca Greciei.

Primele patru mari instituţii de credit elene sunt prezente şi pe piaţa românească. Eurobank Ergasias controlează Bancpost, în timp ce National Bank of Greece deţine Banca Românească.

Produsul Intern Brut al Greciei a scăzut cu aproximativ 25% faţă de nivelul din 2008, în urma crizei financiare mondiale şi crizei datoriilor de stat declanşată la finele nului 2009.

Creditele neperformante au ajuns la peste 30% din soldul total al împrumuturilor.

Şomajul a ajuns în luna decembrie la 27,5%, potrivit datelor anunţate vineri de Statistica de la Atena.

Piraeus Bank a anunţat, într-un comunicat citat de Bloomberg, că intenţionează să atragă 1,75 miliarde euro pentru a răscumpăra acţiuni preferenţiale în valoare de 750 milioane euro şi pentru a-şi majora capitalul, după ce creditele neperformante au urcat anul trecut la 36,6% din sold.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici