BCE şi Germania condiţionează sistemul garanţiilor depozitelor bancare în zona euro de reducerea creditelor neperformante

Germania condiţionează implementarea sistemului de garanţii pentru depozite bancare în zona euro de reducerea creditelor neperformante, poziţia fiind susţinută de Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE).

386 afișări
Imaginea articolului BCE şi Germania condiţionează sistemul garanţiilor depozitelor bancare în zona euro de reducerea creditelor neperformante

BCE şi Germania condiţionează sistemul garanţiilor depozitelor bancare în zona euro de reducerea creditelor neperformante

Conform reglementărilor europene, depozitele bancare sunt garantate în prezent până la nivelul de 100.000 de euro. Însă Franţa, Italia şi Comisia Europeană vor ca sistemul de garanţii pentru depozitele bancare să fie finanţat printr-un fond comun al zonei euro, în contextul planului de consolidare a uniunii monetare şi bancare.

Măsurile au rolul creşterii încrederii în sectorul bancar european, dar mecanismele naţionale pentru garantarea depozitelor sunt considerate insuficiente în cazul unor crize economice majore.

Planul întâmpină opoziţia Berlinului, care se teme că cetăţenii germani riscă să fie nevoiţi să finanţeze conturi bancare în cazul unei crize majore apărută în alt stat al zonei euro. În acest context, Guvernul Angela Merkel a cerut în mai multe rânduri identificarea şi eliminarea creditelor neperformante.

Poziţia Germaniei este susţinută şi de Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE). "Un mecanism european de garantare a depozitelor bancare nu poate fi aplicat până ce nu se va diminua cuantumul creanţelor dubioase", a declarat şeful BCE în Parlamentul European, potrivit publicaţiilor franceze La Tribune şi Economie Matin.

"Temele creditelor neperformante şi Sistemului European de Garanţii pentru Depozite Bancare (EDIS) sunt legate una de cealaltă. Reducerea riscurilor şi asumarea în comun a responsabilităţii pentru riscuri merg în paralel, iar creditele neperformante sunt parte a acestei scheme", a subliniat Mario Draghi.

În noiembrie 2015, Comisia Europeană a propus constituirea Sistemului European de Garanţii pentru Depozite Bancare (European Deposit Insurance Scheme, EDIS) pentru depozitele bancare din zona euro. EDIS, unul dintre pilonii uniunii bancare, este parte a planului de măsuri în sensul aprofundării integrării economice şi monetare. Sistemul European de Garanţii pentru Depozite Bancare (EDIS) va fi o continuare a reglementărilor actuale implementate la nivel naţional prin Directiva UE 2014/49, prin care sunt asigurate depozitele bancare de până la 100.000 € în toate statele Uniunii Europene. Intenţia liderilor UE este ca Sistemul European de Garanţii pentru Depozite Bancare să fie mai puternic şi mai uniformizat în materie de susţinere financiară la nivelul zonei euro.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici