BCE va prezenta o strategie de exit "în slow motion" - analişti

Banca Centrală Europeană (BCE) este pregătită să înceapă procesul delicat de eliminare etapizată a măsurilor de sprijin introduse în urma crizei financiare, iar instituţia va prezenta joi noi prognoze, care ar trebui să denote mai mult optimism decât până acum, consideră analiştii sondaţi de Reuters

23 afișări
Imaginea articolului BCE va prezenta o strategie de exit "în slow motion" - analişti

BCE va prezenta o strategie de exit "în slow motion" - analişti (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cei 80 de economişti intervievaţi de agenţia internaţională de presă înaintea şedinţei de politică monetară a BCE pentru ultima lună a anului, care are loc joi la Frankfurt, anticipează că instituţia de supraveghere a sistemului financiar din zona euro va menţine dobânda cheie la 1% şi în decembrie, din moment ce pieţele "sunt încă departe de normalitate".

Astfel, atenţia se va îndrepta către conferinţa de presă care va fi susţinută de preşedintele BCE, Jean-Claude Trichet, după anunţarea deciziei de oplitică monetară.

Investitorii, analiştii şi alte părţi interesate vor urmări aprecierile lui Trichet şi ale BCE cu privire la "strategia de exit" - planul de eliminare etapizată a măsurilor de susţinere a sistemului financiar şi limitare a recesiunii economice din zona euro în urma crizei.

Şedinţa Consiliului Guvernator al BCE a început la ora 8 GMT (10 ora României), iar decizia de politică monetară va fi prezentată la 12:45 GMT (14:45 ora României). Informaţiile cheie aşteptate de pieţe vor fi prezentate de Trichet şi vicepreşedintele BCE, Lucas Papademos, în conferinţa de la ora 13:30 GMT (15:30 ora României).

Trichet a lansat pe piaţă, în ultimele săptămâni, mai multe indicii că programul de susţinere a lichidităţii din sistemul financiar european se va încheia de la începutul anului viitor. Totodată, atât şeful BCE, cât şi alte figuri importante din zona reglementării financiare, au arătat că susţinerea acordată de bănci centrale şi guverne nu va mai fi necesară în acelaşi grad ca până acum.

"BCE va confirma decizia de a încheia programul de refinanţare la 12 luni după luna decembrie. Mai mult, ne pregătim pentru unele restricţii, limitate, în cazul operaţiunilor cu maturitatea la şase luni, precum reducerea frecvenţei acestora", anticipează economistul Nomura Laurent Bilke.

Deciziile anticipate de analişti ar pune capăt unei perioade de peste un an de politică monetară relaxată în zona euro şi ar anunţa o schimbare de direcţie şi atitudine din partea BCE, notează Reuters.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici