BCR a trecut din nou pe pierderi anul trecut, cu 2,8 miliarde de lei, pe fondul provizioanelor ridicate

BCR, cea mai mare bancă din România, a trecut anul trecut pe pierdere, cu un rezultat negativ de 2,8 miliarde lei (630 milioane euro), după ce în 2013 atinsese un profit de 600 milioane lei, în condiţiile constituirii unor provizioane de 4,4 miliarde lei pentru curăţarea bilanţului de neperformante.

282 afișări
Imaginea articolului BCR a trecut din nou pe pierderi anul trecut, cu 2,8 miliarde de lei, pe fondul provizioanelor ridicate

BCR a trecut din nou pe pierderi anul trecut, cu 2,8 miliarde de lei, pe fondul provizioanelor ridicate (Imagine: Laszlo Raduly/ Mediafax Foto)

"BCR şi-a redus cu un sfert volumul total de credite neperformante, conform angajamentului de a accelera soluţionarea portofoliului istoric de credite cu probleme. Ne asumăm complet impactul asupra profitabilităţii pe termen scurt, considerând că reducerea creditelor neperformante este vitală pentru restabilirea creşterii creditării şi a performanţei financiare. BCR beneficiază de o capitalizare robustă, care permite băncii să absoarbă cu uşurinţă restructurarea bilanţului şi să susţină mai departe o creştere sustenabilă pe toate liniile de afaceri", a declarat într-un comunicat Adriana Jankovicova, vcepreşedinte financiar al băncii.

BCR a accelerat reducerea volumului de credite neperformante şi a vândut pachete de două miliarde lei, astfel că nivelul finanţărilor neperformante a scăzut cu 24% faţă de anul anterior.

Astfel, costurile nete cu provizioanele s-au apreciat cu 110,7%, la 4,44 miliarde lei (999 milioane euro), faţă de nivelul de 2,1 miliarde lei (476,9 milioane euro) în 2013, în contextul vânzărilor de active, efectuării de operaţiuni de derecunoaştere şi a implementării unor noi parametri de risc.

Ca urmare, profitul operaţional obţinut, de 1,9 miliarde lei (427 milioane euro) a fost anulat în totalitate de costurile mari cu provizioanele constituite. Acesta a fost mai redus cu 19,3% faţă de anul precedent, când se plasa la 2,37 miliarde lei (536,9 milioane euro), ca urmare a scăderii veniturilor, deşi parţial compensat de costurile mai scăzute.

Rata creditelor neperformante s-a redus de la 29,2% la 25,7%, peste media sistemului bancar, situată la finele anului trecut la circa 14%. Rata de acoperire cu provizioane a portofoliului de credite neperformante atinge 75,8%, peste nivelul de 65,8% în decembrie 2013.

Totodată, activele băncii s-au diminuat cu 7,6%, la 61,62 miliarde lei, de la 66,72 miliarde lei cu un an în urmă.

BCR a acordat credite noi în valoare de 7,4 miliarde lei, consemnând o creştere solidă în zona de retail şi o stabilizare a portofoliului de credite corporate.

"În linia de afaceri retail, o performanţă excepţională a reţelei de sucursale în acordarea de credite noi (4,7 miliarde în echivalent lei) s-a tradus într-o triplare faţă de valorile anului precedent în ceea ce priveşte creditele imobiliare şi o creştere cu 61% a creditelor de consum", se arată în comunicatul băncii.

Soldul creditelor pe segmentul de retail s-a situat la 16,6 miliarde lei, pe fondul volumelor de credite noi acordate, care au contrabalansat creditele rambursate anticipat sau ajunse la maturitate. Din acesta, portofoliul de credite imobiliare deţine 9,5 miliarde lei, crescând de la 8,6 miliarde lei la finalul anului 2013.

Portofoliul împrumuturilor în lei a urcat cu 21%, de la 5,5 miliarde lei la 6,7 miliarde lei.

Banca a investit anul trecut 4,6 miliarde lei în titluri de stat.

Pe segmentul corporate, portofoliul de credite s-a situat la 11,8 miliarde lei, incluzând credite noi în valoare de aproximativ 2,7 miliarde lei, acordate clienţilor care din sectoarele energie, agricultură, construcţii, farmacie şi sănătate, industrie, IT&C.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici