BCR a vândut în primul trimestru credite de retail neperformante de 84,6 mil. euro

BCR a vândut în primul trimestru credite neperformante din portofoliul de retail de 84,6 milioane euro, ceea ce reprezintă mai mult de jumătate din totalul împrumuturilor cedate de Erste, a declarat Bernhard Spalt, membru al consiliul de management al grupului austriac şi chief risk officer.

10 afișări

"Am vândut circa 150 milioane de euro de credite neperformante în primul trimestru către piaţă, peste jumătate au fost reprezentate de creditele negarantate din România", a spus Spalt.

El a precizat că valoarea creditelor neperformante din România cedate este de 84,6 milioane de euro.

"În România, situaţia rămâne dificilă, dar sentimentul consumatorilor începe să se îmbunătăţească. Creditele neperformante au continuat să crească, dar într-un ritm mai lent, pentru al doilea trimestru consecutiv", potrivit oficialilor grupului austriac.

Potrivit datelor Erste, ponderea creditelor neperformante în total împrumuturi acordate este în România de 18,3%, cel mai ridicat nivel din Europa Centrală şi de Est. Astfel, rata creditelor neperformante era la finele primului trimestru de 13,5% în Ungaria, 7,8% în Slovacia, 6,1% în Cehia şi 5,8% în Austria.

Pe de altă parte, directorul general al Erste Bank, Andreas Treichl, a menţionat că nu anticipează pentru România o creştere economică notabilă înainte de cel de-al doilea semestru al acestui an.

"Ne aşteptăm la o îmbunătăţire economică şi la veniturile reale în creştere în regiune, dar asta nu se transpune imediat în suplimentarea consumului. Ne aşteptăm ca asta să se întâmple, nu atât de mult în Ungaria şi România, dar în Austria, Cehia şi Slovacia. Dacă vom compar cu anii trecuţi, ne aşteptăm ca în România, odată ce oamenii vor fi încrezători, iar salariile reale vor creşte, consumul să îşi revină mai rapid decât în alte state", a spus Treichl.

Erste Bank controlează în România grupul BCR, care include în principal banca BCR, BCR Banca pentru Locuinţe, good.bee Service, BCR Pensii, BCR Leasing, BCR Asset Management, BCR Securities, Anglo Romanian Bank Limited şi BCR Chişinău.

Profitul net al grupului BCR a scăzut în primul trimestru de 3,2 ori, la 76,1 milioane lei (18,1 milioane euro), pe fondul menţinerii unor costuri ridicate cu provizioanele, reducerii veniturilor din dobânzi în principal din cauza OUG 50 şi creşterii cheltuielilor cu personalul.

În ultimul trimestru al anului trecut grupul BCR a avut o pierdere de 29,5 milioane de lei, care a fost influenţată cu 5 milioane de euro de vânzarea unui portofoliu de credite negarantate de 98 de milioane de euro, la un preţ de 9% din valoare.

Soldul creditelor şi avansurilor acordate de grupul BCR clienţilor a scăzut în primul trimestru cu 3,3% comparativ cu finele anului trecut, la 50,5 miliarde de lei, potrivit standardelor internaţionale de contabilitate, IFRS.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici