BCR, cea mai eficientă bancă din grupul Erste

Banca Comercială Română (BCR) a ajuns cea mai eficientă bancă din grupul Erste, cu un raport între costuri şi venituri de 41,4% la finele anului trecut, a declarat, vineri, la Viena, directorul general al grupului austriac, Andreas Treichl.

176 afișări
Imaginea articolului BCR, cea mai eficientă bancă din grupul Erste

Directorul general al grupului Erste, Andreas Treichl (Imagine: Mediafax Foto)

Treichl a mai arătat că o bancă de retail face profit şi în condiţii de scădere economică, nu doar în perioade de creştere.

Grupul BCR şi-a îmbunătăţit anul trecut performanţa generală şi a realizat un control eficient al costurilor, potrivit unui comunicat al instituţiei.

Raportul dintre costuri şi venituri s-a îmbunătăţit de la 57,5% la sfârşitul anului 2007 la 41,4% la finele lui 2008, nivel mai bun decât obiectivul fixat, de 46,9%.

"Profitul operaţional al grupului Erste, precum şi profitul nostru net dovedesc forţa reală a modelului de afaceri al unei bănci de retail chiar şi în perioade dificile economic. Aceasta se bazează, de asemenea şi pe faptul că, pe parcursul ultimilor zece ani, am putut să ne extindem baza de clienţi, numărul acestora depăşind astăzi 17 milioane, asigurându-ne astfel fluxuri de venituri foarte solide. În plus, am investit în economia reală, şi aceasta va continua să existe atât în perioada de criză cât şi după încheierea acesteia", a explicat Treichl, într-un comunicat.

El a mai arătat că, în calitatea de bancă de retail, grupul este influenţat într-o măsură mult mai mare de factorii microeconomici decât de factorii macro din regiune.

Treichl anticipează că va exista o creştere a costurilor de risc, ca urmare a deteriorării rapide a situaţiei, dar a atras atenţia că "forţa de a genera venituri a unei bănci de retail cu prezenţă extinsă nu ar trebui subestimata".

Profitul net al grupului BCR, incluzând venituri excepţionale din vânzarea unor active de 745,9 milioane lei, a urcat în 2008 de peste două ori, la valoarea record de 2,032 miliarde lei (541 milioane euro), în timp ce activele au avansat cu 9%, la 69 miliarde lei (17,17 miliarde euro).

Erste Bank a preluat, în 2006, 61,88% din acţiunile BCR, pentru 3,75 miliarde de euro, de la stat, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi International Finance Corporation. Grupul austriac şi-a majorat ulterior participaţia la 69,17%, prin preluarea de acţiuni deţinute de salariaţii BCR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici