BCR: O majorare a TVA la 22% nu poate fi un "panaceu" pentru deficitul bugetar

O majorare a TVA cu trei puncte procentuale, de la 19% la 22%, ar putea conduce la o reducere a deficitului bugetar cu aproximativ un punct procentual, ceea ce arată că o măsură de creştere a acestei taxe nu poate fi un panaceu pentru deficitul public, a spus economistul-şef al BCR, Lucian Anghel.

17 afișări
Imaginea articolului BCR: O majorare a TVA la 22% nu poate fi un "panaceu" pentru deficitul bugetar

BCR: O majorare a TVA la 22% nu poate fi un "panaceu" pentru deficitul bugetar (Imagine: Mediafax Foto)

"Într-un scenariu pesimist, nevoia de venituri publice mai mari ar putea determina în ultimă instanţă guvernul să crească impozitele. Spre exemplu, o majorare a TVA cu trei puncte procentuale ar putea conduce la o reducere a deficitului bugetar cu aproximativ un punct procentual, ceea ce arată că o astfel de măsură nu poate fi un panaceu pentru deficitul bugetar", a declarat, miercuri, Anghel.

Analiştii bănci au reiterat că o economie precum cea a României, cu o creştere sub potenţial, este puţin probabil să aibă vreun beneficiu de pe urma majorării impozitării, în condiţiile în care cheltuielile publice nu vor fi restructurate.

"În topul priorităţilor pe 2010 ar trebui să fie reducerea nivelului excesiv al cheltuielilor publice. O creştere a fiscalităţii ar trebui evitată cât mai mult cu putinţă, având în vedere că un asemenea demers ar îngreuna revenirea economică şi ar reduce voinţa politică de reformare a sectorului guvernamental", se arată într-un raport al BCR.

Totodată, analiştii BCR consideră că anul 2010 ar trebui să aducă calendarul oficial adoptării euro, reunind toţi factorii de decizie politici, economici şi sociali: guvernul, banca centrală, partidele politice, sindicatele şi asociaţiile oamenilor de afaceri.

"Rolul crucial în adoptarea euro trebuie să revină Guvernului. Trebuie să ne grăbim încet şi să adoptăm euro la momentul în care economia României este pregătită", a afirmat Anghel.

El a evidenţiat importanţa parităţii la care se va face adoptarea monedei unice europene, care va afecta generaţii de românii ulterior.

"Dacă leul este prea tare, atunci exporturile sunt afectate puternic. Pe de altă parte, este important ca moneda naţională să nu fie prea slabă, pentru că acest lucru afectează inflaţia", a subliniat economistul-şef al BCR.

El a afirmat că, în general, România are nevoie să îşi stabilească nişte obiective ambiţioase, pentru că acest lucru stimulează.

BNR a stabilit ca România să adopte euro de la 1 ianuarie 2015.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici