Beijing Automotive Industry vrea să prezinte o ofertă detaliată pentru Opel

Grupul chinez Beijing Automotive Industry intenţionează să prezinte, în următoarele zile, o ofertă detaliată pentru participaţia majoritară la compania germană Opel, deţinută de constructorul auto american General Motors (GM), potrivit unor surse apropiate situaţiei, citate de Wall Street Journal.

38 afișări
Imaginea articolului Beijing Automotive Industry vrea să prezinte o ofertă detaliată pentru Opel

Beijing Automotive Industry vrea să prezinte o ofertă detaliată pentru Opel (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

GM a semnat în mai un memorandum de înţelegere pentru vânzarea participaţiei majoritare la Opel şi Vauxhall, divizia britanică a grupului american, către producătorul canadian de piese de schimb Magna International. Oferta Magna este susţinută de banca rusească Sberbank şi de constructorul de automobile GAZ.

Beijing Automotive şi-a manifestat prima dată interesul pentru Opel în luna mai, iar săptămâna trecută a purtat discuţii cu GM despre o posibilă ofertă pentru Opel. Grupul american nu a întrerupt legătura nici cu compania belgiană de investiţii RHJ International, un alt ofertant pentru Opel, potrivit altor surse. Însă Magna pare să fie preferat atât de GM, cât şi de autorităţile germane sau sindicatele Opel.

Acordul cu producătorul canadian de piese de schimb prevede un împrumut guvernamental de 1,5 miliarde euro, fonduri cu ajutorul cărora Opel trebuie să supravieţuiască până la ieşirea din faliment a GM.

La rândul ei, RHJ a fost aproape de a semna un memorandum de înţelegere referitor la participaţia majoritară a Opel. Investitorii pun sub semnul întrebării capacitatea companiei de investiţii de a-şi susţine oferta, având în vedere că în anul fiscal anterior a avut pierderi de un miliard de euro.

RHJ are disponibili cu puţin peste 300 milioane euro pentru investiţii şi foarte puţine active pe care le poate vinde pentru a-şi îmbunătăţi situaţia financiară, a afirmat Tom Simonts, analist la KBC.

Oferta îmbunătăţită a companiei belgiene prevede mai puţine disponibilizări la Opel decât a fost plănuit iniţial, rectificarea ţintind atragerea sprijinului sindicatelor şi politicienilor germani, potrivit surselor citate.

Beijing Automotive Industry produce, în prezent, automobile Mercedes-Benz şi Accent în parteneriat cu Daimler şi Hyundai, notează Reuters.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici