Belgia îngheaţă cheltuieli de 1,3 miliarde euro, după avertismentul UE că depăşeşte ţinta de deficit

Belgia a îngehţat cheltuieli de 1,3 miliarde de euro după ce Uniunea Europenă a avertizat că economia sub aşteptări va împinge deficitul bugetar în acest an peste ţinta guvernului.

165 afișări
Imaginea articolului Belgia îngheaţă cheltuieli de 1,3 miliarde euro, după avertismentul UE că depăşeşte ţinta de deficit

Belgia îngheaţă cheltuieli de 1,3 miliarde euro, după avertismentul UE că depăşeşte ţinta de deficit (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Este o suspendare pur administrativă, care să ne ofere timp să verificăm bugetul", a declarat ministrul pentru Buget, Olivier Chastel, cotidianului L'Echo, transmite Bloomberg.

Oficialul a apărat modul încare executivul a planificat bugetul pentru acest an, afirmând că deficitul urmează să scadă la 2,8%, conform programului.

Belgia este considerată un caz-test pentru noile reguli care permit UE să intervină în politicile naţionale de taxe şi cheltuieli.

Ţara, cu una dintre cele mai ridicate îndatorări din UE, încearcă să împiedice o creştere puternică a costurilor de împrumut în contextul temerilor investitorilor privind criza din zona euro.

Perspectivele economice ale Belgiei variază de la "creştere anemică" la o contracţie de 0,5% în prima jumătate a anului, a declarat şeful băncii centrale a Belgiei, Luc Coene.

"Este important să adoptăm măsuri pentru a asigura pieţele şi pentru a ne reduce îndatorarea", a spus Coene într-un interviu acordat cotidianului La Libre Belgique şi postului de radio RTBF.

Format după 18 luni de disensiuni politice, care au condus chiar la speculaţii că Belgia se va destrăma, guvernul condus de premierul Elio Di Rupo se află acum acum în faţa unui test neprevăzut de management economic şi fidelitate faţă de UE, scrie Bloomberg.

Comisarul pentru Economie al UE, Olli Rehn, a declarat în ianuarie că deşi Belgia are nevoie de reduceri de cheltuieli de până la 2 miliarde de euro, ţara poate câştiga timp până la o evaluare din februarie cu o îngheţare de cheltuieli.

Rehn a estimat deficitul bugetar al Belgiei la 3,25% pentru acest an. Executivul european a acordat Belgiei timp până luni să furnizeze un răspuns, iar o opinie a Comisiei va fi formulată miercuri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici