Beneficiarii ajutoarelor de stat la privatizare, păsuiţi cu până la 2 ani

AVAS ar putea prelungi, cu până la doi ani, perioada în care firmele care au beneficiat de ajutoare de stat, în urma privatizării, sunt obligate să finalizeze programele de restructurare şi de investiţii asumate, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă.

19 afișări
Imaginea articolului Beneficiarii ajutoarelor de stat la privatizare, păsuiţi cu până la 2 ani

Beneficiarii ajutoarelor de stat la privatizare, păsuiţi cu până la 2 ani (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

AVAS ar putea mări perioada în care beneficiarii de ajutor de stat vor realiza obligaţiile asumate

"Proiectul de ordonanţă de urgenţă îşi propune extinderea, la solicitarea motivată a operatorilor economici, a perioadei de implementare a măsurilor din programele de restructurere şi de investiţii, cu o perioadă de maxim doi ani faţă de termenul final aprobat, fără să se modifice cuantumul ajutorului de stat şi fără a se acorda alte ajutoare de stat, neprecizate în aprobările iniţiale", se arată în nota de fundamentare a ordonanţei de urgenţă publicată pe site-ul Autoritatăţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).

În acest sens, se instituie la nivelul AVAS un sistem de ajutor de stat pentru operatorii economici cu dificultăţi în implementarea măsurilor din programele de restructurare, care au stat la baza acordării ajutoarelor de stat în urma procesului de privatizare.

Măsura este propusă la solicitarea companiilor beneficiare ale măsurilor de ajutor de stat acordat în urma procesului de privatizare, care se confruntă cu efectele crizei economice, respectiv înregistrează o diminuare severă a volumului producţiei contractate, se află în imposibilitatea accesării unor credite şi sunt nevoite să facă faţă unor costuri superioare la materiile prime, materiale şi servicii, se menţionează în document.

În urma procesului de privatizare realizat de AVAS, firmele au beneficiat de acordarea de facilităţi la plata datoriilor restante, constituite din creanţe bugetare, creanţe preluate de AVAS în scopul valorificării şi creanţe proprii sau credite bugetare gestionate de AVAS. De asemenea, au fost acordate facilităţi de către furnizorii de utilităţi, care la acea dată erau societăţi cu capital majoritar de stat.

AVAS va reanaliza termenele de realizare a măsurilor şi va putea, după caz, aproba extinderea perioadei până la care aceste măsuri pot fi implementate, cu cel mult doi ani, prevede articolul unic al proiectului de ordonanţă de urgenţă.

Măsura are în vedere sprijinirea operatorilor economici în activitatea de realizare de investiţii, în cadrul programelor de restructurare sau a programelor de dezvoltare regională şi în scopul menţinerii locurilor de muncă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici