Berceanu: Orban a "aruncat pe fereastră" 4 mil. euro pentru Autostrada Transilvania

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, l-a acuzat, vineri, pe predecesorul său, Ludovic Orban, că "a aruncat pe fereastră patru milioane de euro", sumă achitată de stat ca penalităţi la Autostrada Transilvania

26 afișări
Imaginea articolului Berceanu: Orban a "aruncat pe fereastră" 4 mil. euro pentru Autostrada Transilvania

Berceanu: Orban a "aruncat pe fereastră" 4 mil. euro pentru Autostrada Transilvania (Imagine: Mediafax Foto)

Berceanu a afirmat, la kilometrul 13 al autostrăzii, că Guvernul a plătit aproape 120 de milioane de euro pentru lucrări la Autostrada Transilvania, din care 80 de milioane erau bani neplătiţi de anul trecut.

"Din cei 80 de milioane de euro de milioane de euro, patru erau penalităţi. Domnul Orban a aruncat patru milioane de euro pe fereastră şi a permis aceste penalităţi care sunt în contract şi care trebuie plătite”, a afirmat ministrul.

Acesta a adăugat că Ministerul Transporturilor va fi foarte atent în ceea ce priveşte lucrările la autostradă, dar şi în privinţa plăţii, pentru a nu se achita bani suplimentari, "în condiţiile în care oricum lucrarea este foarte scumpă".

Berceanu a afirmat că a discutat cu reprezentanţii Bechtel pentru a elimina firmele intermediare care asigură materia primă la şantierul autostrăzii.

"Am discutat cu partea americană eliminarea verigilor intermediare, să fie firme care au balastiere, nu firme care intermediază pentru alte firme", a explicat ministrul, potrivit căruia societăţile intermediare practică unele comisioane de 10 – 15 la sută.

De asemenea, Berceanu a anunţat că luni va fi desemnat câştigătorul licitaţiei pentru decontaminarea depozitului de hexaclor ciclohexan (HCH) de la Turda, aflat pe traseul Autostrăzii Transilvania şi care îngreunează fluidizarea traseului.

Ministerul Transporturilor va plăti în acest an companiei Bechtel 420 de milioane de euro, în baza unui protocol încheiat între cele două părţi, iar compania americană trebuie să finalizeze, până la sfârşitul anului, 42 de kilometri, pe tronsonul Câmpia Turzii - Gilău, şi viaductul din Suplacu de Barcău.

Proiectul de construcţie a autostrăzii Transilvania, pe traseul Braşov-Borş, a început în 2004, în baza unui contract cu o valoare de 2,2 miliarde euro acordat Bechtel. Lucrările au fost întrerupte la jumătatea anului 2005, când autorităţile au început reanalizarea contractelor încheiate de guvernarea precedentă. Ca urmare a sistării lucrărilor, termenul de finalizare a autostrăzii, stabilit iniţial pentru anul 2012, a fost prelungit cu un an.

Ministrul Radu Berceanu l-a însoţit, vineri, pe premierul Emil Boc, care se află la Cluj, unde a participat la inaugurarea Terminalului Plecări al Aeroportului Internaţional din Cluj-Napoca. Vineri, Boc şi Berceanu vizitează şantierul Autostrăzii Transilvania.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici