Berceanu: Studiul de fezabilitate pentru autostrada Moldova-Transilvania, în 2-3 săptămâni

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat, sâmbătă, la Iaşi că studiul de fezabilitate pentru autostrada care va face legătura între Moldova şi Transilvania va fi început în două-trei săptămâni, după care va fi identificată o soluţie financiară pentru demararea proiectului.

221 afișări
Imaginea articolului Berceanu: Studiul de fezabilitate pentru autostrada Moldova-Transilvania, în 2-3 săptămâni

Berceanu: Studiul de fezabilitate pentru autostrada Moldova-Transilvania, în 2-3 săptămâni (Imagine: Liviu Chirică/Mediafax Foto)

"Studiul de prefezabilitate există, acum urmează să facem un studiu de fezabilitate care va demara în două-trei săptămâni. În şase-şapte luni sper ca acest studiu să fie gata, depinde şi de ofertele pe care le vom primi pentru realizarea acestuia. Cu siguranţă acest studiu va fi scump, pentru că este vorba de o autostradă de 310 kilometri. Probabil că nu vom da toţi banii anul acesta, pentru că avem în total 50 milioane de lei alocaţi la acest capitol pe întreaga ţară. Vom da în 2009 doar un avans", a declarat Radu Berceanu, într-o conferinţă de presă.

Ministrul a spus că proiectul autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş nu a fost abandonat şi că speculaţiile că Ministerul Transporturilor ar fi preocupat doar de autostrada Sudului sunt neîntemeiate.

"Discuţii există în toată ţara pentru a se realiza o autostradă prin localităţile respective. În 23 martie 2007, planul autostrăzii Moldova-Ardeal a fost validat în Guvern când ministru la Transporturi eram eu. După aceea, am dat drumul la studiul de prefezabilitate. Ştiu că alţii au promis în campania din toamna trecută că proiectul va continua, dar în bugetul pe 2009 fabricat de PNL nu era alocat niciun leu pentru această autostradă. Nici ideea că Berceanu a furat autostrada pentru a o muta în Sud prin colegiul său de la Craiova nu e adevărată. Autostrada nu e ca un covor pe care l-am înfăşurat la Iaşi, ca să-l desfăşor apoi în sud", a afirmat Berceanu.

El a adăugat că studiul de fezabilitate pentru autostrada Moldova-Ardeal este absolut necesar, pentru ca apoi să se poată apela la bănci pentru obţinerea de fonduri.

"Noi facem acum toate pregătirile. Doar după ce avem acest studiu finalizat, putem merge la Banca Europeană de Investiţii, la Guvern sau să ne gândim la concesionare. Este un traseu dificil de autostradă, sunt 300 de kilometri cu relief accidentat. Dacă vom avea bani vom începe lucrările, dar dacă nu vor fi, atunci măcar să fim pregătiţi să o băgăm din 2013 pe fonduri europene", a mai spus Radu Berceanu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici