Berlusconi încearcă să calmeze temerile că Italia va fi atrasă în criza datoriilor

Premierul Silvio Berlusconi a încercat marţi să calmeze temerile că Italia ar putea fi absorbită într-o criză financiară veritabilă, iar opoziţia s-a angajat să permită aprobarea în Parlament a unor măsuri dure de reducere a datoriilor.

986 afișări
Imaginea articolului Berlusconi încearcă să calmeze temerile că Italia va fi atrasă în criza datoriilor

Berlusconi încearcă să calmeze temerile că Italia va fi atrasă în criza datoriilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Pentru noi, pentru Italia, cu siguranţă nu este un moment uşor", a afirmat Berlusconi într-o declaraţie, după o dimineaţă haotică pe pieţele financiare, în care randamentul obligaţiunilor italiene pe termen de zece ani a depăşit la un moment dat 6%, cel mai ridicat nivel din ultimii 14 ani.

Anterior, ministrul Economiei, Giulio Tremonti, a plecat mai devreme de la o reuniune a miniştrilor de Finanţe din zona euro pentru a pregăti spre aprobare un pachet de măsuri de austeritate de 40 de miliarde de euro, care ar trebui să fie aprobat de Parlament în următoarele câteva zile.

"Măsurile care vor fi discutate în Parlament vor accelera reducerea datoriilor", a spus premierul.

El a adăugat că criza obligă guvernul să accelereze procesul de corectare a bugetului şi să definească noi măsuri pentru echilibrarea acestuia până în 2014.

Italia are în circulaţie obligaţiuni guvernamentale în valoare de 1.600 de miliarde de euro, iar orice majorare a costurilor împrumuturilor poate afecta grav eforturile de reducere a datoriilor, echivalente cu 120% din PIB.

Spreadul obligaţiunilor italiene pe termen de zece ani faţă de cele germane a crescut la nivelul record de 3,5 puncte procentuale.

Cotaţile acţiunilor bancare au scăzut puternic, dar şi-au revenit în urma ştirilor că Tremonti revine în Italia.

"Orice informaţie din partea guvernului privind programul de austeritate, orice ştire bună în această privinţă, este un element pozitiv. Dacă politicienii se unesc, este foarte bine", a declarat Paola Biraschi, analist la Royal Bank of Scotland.

Italia, a treia mare economie din zona euro, a evitat până în prezent problemele cu care se confruntă Grecia, Portugalia şi Irlanda, dar a devenit o ţintă din cauza temerilor privind sustenabilitatea datoriilor.

Programul de austeritate de 40 de miliarde de euro, menit să echilibreze bugetul până în 2014, include măsuri precum reducerea finanţării autorităţilor locale şi a serviciilor medicale, sau creşterea vârstei de pensionare.

Tremonti s-a confruntat cu reticenţa sau chiar opoziţia unora dintre membrii guvernului, îngrijoraţi de impactul electoral al măsurilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici