Bill Gates vrea să revoluţioneze şi domeniul nuclear. TerraPower, compania fondată de miliardar, anunţă construcţia unui centrale nucleare răcite pe sodiu lichid în loc de apă

TerraPower, o companie fondată de Bill Gates, a declarat că intenţionează să înceapă să construiască în iunie în SUA prima dintr-o nouă generaţie de centrale nucleare, alăturându-se astfel unei curse cu rivalii ruşi şi chinezi pentru a dezvolta şi exporta reactoare cu costuri mai mici.

1266 afișări
Imaginea articolului Bill Gates vrea să revoluţioneze şi domeniul nuclear. TerraPower, compania fondată de miliardar, anunţă construcţia unui centrale nucleare răcite pe sodiu lichid în loc de apă

Bill Gates vrea să revoluţioneze şi domeniul nuclear. TerraPower, compania fondată de miliardar, anunţă construcţia unui centrale nucleare răcite pe sodiu lichid în loc de apă

Chris Levesque, directorul executiv al TerraPower, a declarat pentru Financial Times că societatea va solicita luna aceasta autorităţilor de reglementare americane o autorizaţie de construcţie pentru reactorul său, care este răcit cu sodiu lichid în loc de apă.
 
Atunci când foloseşti sodiu lichid ca agent de răcire în loc de apă, <<se schimbă jocul>>", a declarat Levesque, adăugând că punctul de fierbere ridicat de aproape 900C pentru metalul lichid a adus economii semnificative de costuri în comparaţie cu apa.
 
El a declarat că reactoarele companiei, sub marca Natrium, ar putea fi construite pentru aproximativ jumătate din costul reactoarelor standard răcite cu apă, care au fost piatra de temelie a industriei energiei nucleare de la mijlocul secolului al XX-lea.
 
TerraPower, care a strâns aproape 1 miliard de dolari din fonduri private, a semnat în decembrie un acord cu Emirates Nuclear Energy Corporation pentru a explora utilizarea reactoarelor Natrium pentru a genera electricitate şi a produce hidrogen în Emiratele Arabe Unite. Compania a obţinut promisiuni din partea guvernului american de a furniza până la 2 miliarde de dolari pentru a finaliza lucrările la prima centrală TerraPower din Kemmerer, Wyoming.
 
O mare parte din lucrările de construcţie iniţiale se referă la activităţi non-nucleare, datorită designului inovator al reactorului Natrium, a spus Chris Levesque , adăugând că TerraPower a planificat să aducă în funcţiune prima centrala în 2030.
 
TerraPower este una dintre zecile de companii care concurează pentru a dezvolta o nouă generaţie de reactoare mai mici şi mai eficiente, pe care susţinătorii energiei nucleare le consideră esenţiale pentru combaterea schimbărilor climatice. Acestea sunt adesea numite reactoare modulare mici (SMR) şi au de obicei o capacitate de putere de 300 MW sau mai puţin, ceea ce reprezintă aproximativ o treime din centralele standard.
 
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici