BIOGRAFIE: Claudiu Manda, deputat la al treilea mandat, în 2009 devine doctorand al Universităţii Valahia

Claudiu Manda, care va fi propus ministru delegat al Bugetului, este deputat la al treilea mandat, şef al PSD Dolj, a urmat cursurile Universităţii din Craiova, Facultatea de Ştiinţe Economice - Secţia Contabilitate, iar în 2009 devine doctorand în management al Universităţii Valahia din Târgovişte.

16636 afișări
Imaginea articolului BIOGRAFIE: Claudiu Manda, deputat la al treilea mandat, în 2009 devine doctorand al Universităţii Valahia

Claudiu Manda (Imagine: Remus Badea/Mediafax Foto)

Claudiu Manda, în vârstă de 39 de ani, s-a născut la Craiova, la 20 decembrie 1975, este căsătorit şi are un copil.

Potrivit informaţiilor de pe site-ul personal, Manda a urmat cursurile Universităţii din Craiova, Facultatea de Ştiinţe Economice, Secţia Contabilitate şi Informatică de Gestiune, iar în 1999 a devenit "cel mai tânăr expert contabil atestat din cadrul Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România". În 2009 devine doctorand în management al Universităţii de Stat Valahia din Târgovişte.

De asemenea, având gradul de sublocotenent în rezervă, în 2005 Claudiu Manda a absolvit Colegiului Naţional de Apărare.

Manda este la al treilea mandat de deputat, el fiind din 2004 membru al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci, unde deţine în prezent şi funcţia de vicepreşedinte.

Claudiu Manda a fost între 2004-2008 şi şeful grupului parlamentar de prietenie româno-indoneziană.

Anterior anului 2004, când a obţinut primul mandat de parlamentar, a fost director adjunct cu probleme de tineret în cadrul Direcţiei pentru Tineret şi Sport al judeţului Dolj (2001-2003) şi director al Casei de Cultură a Studenţilor Craiova (2003-2004).

El a fost, de asemenea, între 2000 şi 2004, consilier local în CL al municipiului Craiova.

Claudiu Manda a fost, între 2004-2006, secretar general al Tineretului Social Democrat, organizaţie condusă în acea perioadă de Victor Ponta (2002-2006).

Manda a ocupat, în perioada 2001-2003, funcţia de vicepreşedinte al PSD Craiova, în 2007 a devenit vicepreşedinte al PSD Dolj, iar un an mai târziu, în 2008, preşedinte executiv al PSD Dolj.

În aprilie 2013, Claudiu Manda a fost ales preşedinte al PSD Dolj, el fiind singurul candidat.

"Sunt un om de echipă şi nu am ranchiună faţă de nimeni. (...) Atunci când promit, bazaţi-vă pe cuvântul meu. (...) Mi-aş dori ca de acum încolo să ne dăm mâna, să nu ne mai certăm, să împărţim şi sărăcia, să nu ne mai certăm cum să împărţim funcţiile", a afirmat atunci Claudiu Manda, la Conferinţa Judeţeană a PSD Dolj.

Manda a fost susţinut la şefia filialei de primarul Craiovei, Lia-Olguţa Vasilescu, şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

"Îl susţin pe Claudiu Manda pentru că el şi Valeriu Zgonea au fost primii care m-au susţinut pe mine. Nu ştiu câţi organizatori mai are PSD la nivel naţional, dar spun că cele mai mari scoruri la alegerile parlamentare le-a avut Claudiu Manda", a declarat la acel moment Lia Olguţa Vasilescu.

Valeriu Zgonea a spus că Manda este "un produs 100% al comunităţii PSD Dolj" şi că odată cu obţinerea funcţiei de preşedinte vin şi "obligaţiile". "Claudiu Manda este un produs 100% al comunităţii PSD Dolj. Este la al treilea mandat, un parlamentar tânăr, s-a antrenat mult, acum trebuie să demonstreze celor care ne-au votat că se poate trăi bine şi în Dolj, că suntem o voce distinctă. Este un tânăr care a luptat pentru fiecare etapă a vieţii sale, dar vin obligaţiile. El va câştiga o funcţie politică, va trebui să aibă un dialog, între preşedintele CJ Dolj, cel mai important om pe care îl avem, cu rezultate politice şi administrative, şi primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu. Eu am încredere în Claudiu Manda aşa cum am încredere şi în Lia Olguţa Vasilescu", a spus şi Valeriu Zgonea.

Potrivit ultimei declaraţii de avere publicate pe site-ul Camerei Deputaţilor, Manda deţine, în comuna doljeană Vârvoru de Jos, un teren intravilan de 1375 de metri pătraţi, în cotă parte 1/2, precum şi o casă de vacanţă, de 84 de metri pătraţi, tot în cotă parte de 1/2, dobândite în 2001 prin cumpărare. De asemenea, el menţionează că are, la Calafat, un teren intravilan de 910 metri părtaţi şi o casă de locuit de 310 metri pătraţi, dobândite prin cumpărare în 1998, iar, în comuna Malu Mare, un teren intravilan de 1045 de metri pătraţi şi o casă de locuit de 230 metri pătraţi, dobândite în 2011 prin cumpărare.

La capitolul bunuri înstrăinate în ultimele 12 luni, acesta notează vânzarea unui teren în Filiaşi, în valoare de 5.000 de euro.

Claudiu Manda a trecut în declaraţia de avere şi două împrumuturi acordate în nume personal - SC Bogti Food SRL - 25.000 lei şi SC Imoband Oltenia SRL - 146.750 lei.

La capitolul venituri realizate în ultimul an fiscal încheiat, el menţionează salariul şi diurna de la Parlament - 80.322 lei, salariul de la Universitatea Spiru Haret - 2.084 lei, precum şi veniturile salariale ale soţiei, de 74.400 lei, de la Spitalul de Boli Infecţioase Craiova.

Claudiu Manda este finul lui Valeriu Zgonea. De altfel, într-o şedinţă a Camerei Deputaţilor din 26 iunie 2013, după ce Valeriu Zgonea, preşedintele forului legislativ, i-a acordat cuvântul, Claudiu Manda a spus la începutul intervenţiei în plen: "Mulţumesc, naşule!". Ulterior, acesta a menţionat, pe hol, potrivit presei: ”Păi nu-i normal să-i spun aşa dacă el m-a cununat?”. Ambii sunt deputaţi de Dolj.

Pe site-ul personal al lui Claudiu Manda se mai arată că una dintre pasiunile sale este motociclismul şi că "trăieşte intens fiecare meci al iubirii alb-albastre Universitatea Craiova, dar ar încerca şi paraşutism sau conducerea ambarcaţiunilor cu motor".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici